logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Løvetann som mat

Hele planten kan nyttiggjøres i matlaging (forutsatt at man ikke er allergisk mot løvetann). Man kan bruke rot, blader og knopp/blomst. Bruk unge blader som høstes på vår og forsommer.

Røttene høstes tidlig på våren og sent på høsten. Egenskaper: Galledrivende, urindrivende, antireumatisk, avførende, styrkende og nærende.

Bladene inneholder blant annet bitterstoffer, vitaminene A, B, C, D, kalium og jern. Bitterstoffene aktiverer hele fordøyelseskanalen og leveren, øker utskillelsen av fordøyelsessafter, øker appetitten og fremmer fordøyelsen. Planten stimulerer bukspyttkjertelen og kan øke insulinsekresjonen. Fra gammelt av har planten blitt brukt mot nyrestein og mot revmatisme.

Her vises noen oppskrifter på bruk av blader, knopper og blomster i maten.

Løvetannerter: Forvell (kok i ca 1-2 minutter) løvetannknopper i lettsaltet vann eller svak buljong. Spises som grønne erter.

Stekte løvetannknopper: Rull forvellede løvetannknopper i griljermel. Fres dem i margarin eller olje. Kan spises med fingrene som snacks eller tilbehør til middag.

Smørstekte blomster: Løvetannblomster skyldes i vann før de stekes lett i litt smør. Hell på omelettrøre og stek videre til omeletten er ferdig.

I stedet for omelett, kan blomstene pynte opp i salat. (Kilde: Elisabeth Hoppe, Dyrking og bruk av urter)

Løvetannsalat: Bladene bruker du slik du vanligvis bruker grønne blader i salat. Den største forskjellen er at løvetannblader er ganske bitre. Unge blader er mindre bitre. Noen fjerner stilken i midten på bladene for at smaken skal bli mindre bitter. Man kan bruke honning, epler, rosiner og lignende i dressingen for å gjøre salaten søtere. Vanlig salat kan gjøres mer spennende ved å drysse litt løvetanngodt over.

Saft av løvetannblomster: Plukk så mange blomster du kan. Bruk halvparten så mye vann som blomster. Til 2 liter blomster bruker du 1 liter vann. Skyll blomstene. Gi det et lite oppkok, og la blomstene trekke i vann til dagen etter. Sil vekk blomstene. Saften blandes med vann; 1 del saft og 1 del vann. Prøv også å koke opp med en sitronskive eller noen mynteblad. For sterkere smak, kok blomstene lenger.

lovetann2

lovetann

Relaterte artikler

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd