logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Kanadagås

En rundtur tidlig i mai så jeg kanadagåsa ved flere vann i Østmarka i Oslo. Den kan ligne litt på hvitkinngåsa, men skilles fra denne med sitt lyse bryst og svarte panne. Ved ett av vannene lå den og trykte seg ned på reiret når den oppdaget oss.

Ved alle vannene så den ut til å trives på torvøyene. Der var den beskyttet fra rovdyr og mennesker med vann rundt seg på alle kanter.

kanadagasDet beste stedet i Oslo å bli kjent med Kanadagåsa eller andre vannfugler er nok ved Østensjøvannet mellom Abildsø, Oppsal og Bøler. Har du en liten bit brød kommer den og spiser av hånda. Her kommer du fram med sykkel og barnevogn på fine veier rundt vannet.
Størrelsen på Kanadagåsa varierer mellom 3,6 kg og 5,4 kg. Størrelsen er 90-100 cm med et vingespenn på 160-175 cm. Den lever på øyer langs kysten eller i våtmarksområder. Hekkingen skjer april-juli og den får gjerne 5-6 egg. Rugingen foregår i 28-30 dager, og ungene er flygeferdige etter 9 uker. Den samme hann og hunn lever sammen i par hele livet.


Den kan overvintre i Norge, men er avhengig av isfrie vann. Derfor trekker den gjerne mot kysten om vinteren.


kanadagasfluktKanadagåsa hører naturlig til i Nord-Amerika og Kanada. I Norge har den blitt satt ut av mennesker, først i 1936 og senere på 60-tallet og fram til 1980-tallet. Man kan jakte på kanadagåsa i hele landet. Kanadagåsa blir ansett som en trussel for andre norske arter og er på norsk svarteliste.

Our website is protected by DMC Firewall!