logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. Stæren er en spurvefugl tilhørende familien stær. 21,5 cm lang og en vekt på 60-90 gram. Hode og kropp ligner svarttrosten, men stæren har lengre, spisst nebb.

Stjerten er kort og ser nesten avkappet ut. På avstand ser den bare svart ut, men når du kommer nærmere vil du se at den har mange lyse prikker. Det ser nesten ut som den er kledd i perler. I sollys ser man at de svarte og brune fjærene glinser i grønt og lilla. På vinteren og våren har den mer hvite prikker enn om sommeren. Hunnen har flere prikker enn hannen. Hos begge kjønn er nebbet gult på sommeren. Basis på hannens nebb er blå-grå, mens hunnens er blekere.

Stæren er selskapelig og kan hekke i nærheten av andre. Etter hekkeperioden samles de ofte i flokker. Særlig høst og vinter er stæren kjent for å samles i flokker på hundrevis og tusenvis. Stæren har et variert sangreportoar og kan etterligne andre fugler, frosker og pattedyr som geit, katt og mennesker eller mekaniske lyder.star

Leveområde. I Norge lever hekker stæren over det meste av landet, unntatt i alpine områder. Den foretrekker kulturlandskap med gressletter og åpne biotoper, for eksempel der husdyr beiter eller i byområder med god tilgang på gressplener som for eksempel parker. Av den grunn forekommer den ikke i tette skoger.

Reirplassen. Stæren legger vanligvis 5 lyseblå egg i løpet av mai, men antallet egg kan variere mellom 3-8. Redet bygges i hulrom i trær, bergvegger, bygninger eller i fuglekasser. Hakkespetter er derfor en viktig art for at stæren skal ha tilgang på hulrom. Redet kan bygges av gress, tynne kvister, mose, fjær, ull, papir med mer. Eggene ruges i 12 dager og ungene er flygedyktige etter 21 dager. Hannen bygger det meste av reiret, mens hunnen foretar finpussen til slutt. Det er hovedsakelig hunnen som ruger, men hannen tar sin tørn dersom hunnen forlater redet. Begge kjønn mater ungene. Hannen har som regel en hunn, men det forekommer at den har to samtidig eller to forskjellige hunner etter hverandre.

Føde. Stæren spiser meitemark og insekter som den i hovedsak finner på bakken. Særlig mates ungene med insekter. Ellers på året kan den spise frukt, bær og frø. Når den stikker nebbet i bakken på jakt etter meitemark eller insekter, roterer den øynene forover slik at den får et kikkertsyn.

Allerede i februar-mars trekker stæren til Norge. I juni-juli trekker mange unger til Kontinentet hvor de skifter fjærdrakt (myter). Neste trekk foregår i august-september, mens det siste trekket foregår når det første vinterværet kommer. Noen stær overvintrer på kysten for eksempel ved Jæren.

star2

Our website is protected by DMC Firewall!