logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

I mars-april kommer fuglene tilbake og det blir flere å observere, både i antall og arter. Grønnfinker fra Norge emigrerer gjerne til Nord-Europa, mens andre overvintrer. April er en fin tid å bli kjent med nye fugler. Så tidlig på året har ikke bladene vokst ut på trærne og det er lettere å se fuglene når de ikke skjules av bladverket. Med kikkert eller et kamera med telelinse blir det lettere å se hver fugls kjennetegn.

Hvor finner vi grønnfinken? Grønnfinken er en lavlandsfugl som også trives ved kysten. Vi finner den over det meste av landet, men antallet hekkefugl er lavere lengst nord i landet. En måte å finne grønnfinken på er å kjenne til hva den spiser. Da kan vi oppsøke områder med favorittmaten dens. Grønnfinken er en frøspiser, noe vi ser av det kraftige nebbet. Den er ikke kresen på frøene og spiser mange slags frø den finner på bakken, i busker og planter. Kommer den over frukt, som for eksempel nyper, bryr den seg lite om fruktkjøttet og går heller løs på frøene. Den elsker solsikkefrø. Dermed vil du kunne oppleve grønnfinken på fuglebrettet om vinteren. Andre steder med mye frø er rundt åker og eng, såkalt kulturmark. Den finnes også i parker og hager. Annen føde er knopper og bær.

Kjennetegn. Lettest å legge merke til er de klare, gule stripene på vingene og stjerten hos både hann og hunn. Fargen er mer synlig i sollys. Hannen er olivengrønn over det meste med innslag av grått. Hunnen er mer brungrå. Ungfuglene er svakere farget med gråbrune striper, særlig framtredende på brystet. En kompakt kroppsbygning minner noe om gråspurvens. Grønnfinken hører under hovedgruppen spurvefugler og i familien finker. Den er 14,5 cm lang med et vingespenn på rundt 25 cm og en vekt på 30 g. Legg merke til at stjerten er kort, noe som er framtredende når den flyr.

Grønnfinken er lite territorial og kan ha reir med bare noen meters avstand til naboen. Reiret bygges gjerne et par meter over bakken i einer, gran eller busker. Grønnfinken kan samles i store flokker, særlig om kvelden for felles overnatting og om vinteren på felles matjakt. I Norge er den tallrik og bestanden har vokst og spredt seg. Sør i landet kan den få flere kull på en sesong og den ser ut til å tilpasse seg samkvemmet med menneskene godt.

gronnfinkung

DMC Firewall is a Joomla Security extension!