logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Når kvelden kommer og vi tar fram soveposen skaper ringdua stemning med sine spøkelsesaktige "hoo-hroo". Sangen ligner skogduas, og det er lett å forveksle de to.

Ringdua er mer utbredt enn skogdua så sjansen for at det er en ringdue vi hører er større. Barns første innskytelse er ofte at de mener å høre en ugle. I tillegg har den en kurrelyd som minner om tamduene i byen.
Ringdua kan sitte lenge før den flyr når turgåere kommer gående. Når den så letter med klappende vingeslag over hodene våre, er det lett å skvette.


ringdue1Hvor finner vi ringdua? De største bestandene finner vi på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag. Ringdua foretrekker bar- og blandingsskog nær dyrket mark hvor den har god tilgang på frø. Den forekommer også i parker og nær byer. Ringdua lever av frø, bær, knopper, skudd og andre plantedeler.


Kjennetegn. Ringdua ser stor og tung ut med en matchvekt på 500 gram. Den er lett gjenkjennelig i forhold til andre duer med sine hvite tverrbånd på vingene og den hvite halsflekken som minner om en ring. øynene er gule. Det vakre brystet har en rosalignende farge som nesten går over i lysebrunt. Hann og hunn er like, mens ungfuglene mangler ringen.


Levevis. Ringdua har samme make livet ut. Utenom hekkesesongen april-juni lever de ofte i flokker. De legger to kull og før to hvite egg per kull. Reirene bygges av tørr kvist 3-8 meter over bakken. Paret deler på rugingen. Rundt oktober trekker ringduene til Frankrike, Spania og Portugal.

 

Our website is protected by DMC Firewall!