logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. Det mest karakteristiske med denne fuglen er den rustrøde kanten under vingene og en lys stripe over øyet. Det spettede brystet ligner andre troster. Den er 21 cm lang og veier 60 gram med et vingespenn på omlag 34 cm.

Leveområde. Rødvingetrosten er vanlig over hele landet opp til 1100 meters høyde. Den hekker i alle skogtyper, unntatt ensformig barskog, med god undervegetasjon som kratt og busk. I september-oktober trekker den til de britiske øyer, Spania, Frankrike og Portugal. Den kan også overvintre i Norge langs kysten. I månedsskiftet mars-april er den igjen tilbake. Bestanden er stabil på 1-1,5 millioner par.

Hekking. Rødvingetrosten er territoriell innenfor små territorier. Reiret bygges oftest lavt i en busk, tre eller på bakken. Reiret på bildet under var plassert under en halv meter over bakken. Eggleggingen starter i begynnelsen av mai og den kan legge to kull. Den legger gjerne 4-6 egg. Eggene er svakt blå til blå-grønne, ofte med små, rødbrune flekker. Reiret bygges av kvist, mose og gress. På innsiden fores reiret med gjørme og finere gress og løv. Den ruger i 12-13 dager, og ungene forlater reiret mindre enn to uker etter klekkingen.

Mat. Rødvingetrosten spiser insekter som den finner på bakken, i trær eller busker. På bakken bruker den nebbet til å vende på løv og annen vissen bunnvegetasjon på jakt etter insekter. På høsten og vinteren spiser den bær.

Kilder:
birdlife.no
Birds of Northern Europe, BirdGuides Ltd 2010

Foto: Markus Hongset og Børge Jensen

rodvingetrost1

rodvingetrostrede

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd