logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. 14 cm lang med en vekt på 23 gram. Langt, spisst nebb og langstrakt hode. Svart strek over øyet, kort hals og kort stjert. Blågrå overside, hvitaktig under og rødbrun på sidene bak.

Rødbrun også under stjerten. Hunnen har smalere øyestrek enn hannen. Den klatrer nedover trestammer med hodet først. Flyr raskt, og hovedsakelig over korte distanser.

Reirplassen. Spettmeisen ruger i hulrom i trær eller fuglekasser. Den hakker ikke egne reirhull, men drar nytte av hakkespetten, særlig flaggspetten. Eggleggingen foregår i siste halvdel av april, og den legger bare ett kull med 6-11 hvite egg.

Spettmeisen er usosial og holder seg for det meste alene. Den er territoriell og aggressiv mot andre spettmeiser innenfor territoriet. Den er aggressiv mot andre fuglearter, særlig på fuglebrettet. Den lagrer mat med tanke på vinteren og derfor er det viktig for den å beskytte sitt territorium. Spettmeisen er monogam.

Leveområde. Forekommer over det meste av Sør-Norge til Trondheimsfjorden. Spettmeisen er vanligst i kystområdene, men har ekspandert innover i landet. Bestanden er stabil på 10 000-50 000 par. Den trives best i løvskog blant gamle trær, særlig eik og hassel hvor den spiser nøttene om vinteren. Spiser insekter i sommerhalvåret og frø hele året.

spettmeis1

Our website is protected by DMC Firewall!