logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. Steinskvetten er en spurvefugl og tilhører trostefamilien. Hannen er lettest identifiserbar med svart maske over øynene. Hunnens maske er svakere. Hannen er grå på hodet og ryggen, hunnen gjerne brunere.

Undersiden hos hannen er lysere enn hunnens og danner større kontraster til de brunsvarte vingene. Brystet er svakt oransje og fargen ses best på nært hold.

Steinskvetten holder seg på bakkenivå og flyr eller hopper fra stein til stein. Kan stå stille i luften, gjerne opp mot vinden, hvor den flakser raskt med vingene. Sitter sjelden lenge i ro.

Den er omtrent 15 cm lang og veier rundt 25 gram med et vingespenn på rundt 30 cm.

Leveområde. Hekker i åpent steinlandskap fra kysten til fjellet over hele landet. Finnes derfor ikke i skoglandskap. Man antar at det finnes 500 000- 1 mill par i Norge. Allerede i august-september trekker den sørover til tropiske steppe- og savanneområder i Afrika. I april-mai er de fleste kommet tilbake til Norge.

Reirplassen. Hunnen velger ut reirplassen og foretar mesteparten av reirbyggingen. Reiret bygges av strå og litt fjær, gjerne i steinsprekker eller andre hulrom på bakkenivå. Hunnen legger 5-7 lyseblå egg som ruges i 14 dager. Begge foreldrene mater ungene og etter 2 uker forlater ungene redet. De mates fortsatt en stund av foreldrene før de er helt selvstendige.

Føde. Steinskvetten jakter i hovedsak insekter, edderkopper og larver. Den jakter ved å løpe langs bakken og plukke insektet, eller fly i lav høyde. Om høsten kan den spise bær.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd