logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn
Haren er en art i harefamilien. Om sommeren er pelsen brun, mens om vinteren skifter den til hvit vinterpels. Den blir 2-5 kg tung med en kroppslengde på 60 cm. Bakbena er lengre og kraftigere enn forbena.

Leveområde
I Norge forekommer haren over det meste av landet. Haren er i hovedsak et nattdyr og lever som regel alene. Den ligger gjerne i ro i en grop i bakken eller snøen om dagen.

Forplantning
Parringen skjer om våren, lengst nord så sent som i mai. Haren får 1-3 kull i året med 2-6 unger i hvert kull. Hunnen er drektig i 48-52 døgn.

Føde
Maten består av gress, urter, blader, knopper, frø og bark.

Haren er et byttedyr for ulv, rev, gaupe og ørn.

I Østfold finnes det eksemplarer av sørhare (lepus europaeus) som er noe større, men er rødbrun i pelsen hele året. Sørharen klarer seg ikke like godt i snø og kulde og har sitt hovedleveområde i varmere deler av Europa, nord for Spania, men sør for barskogbeltet.

Jakt
Jakttiden er fra og med 10. september til siste dag i februar. I Troms og Finnmark blant annet, varer jakten til 15.03. For mer informasjon se forskrift om jakt- og fangsttider. I 1990 ble det skutt 125 000 harer i Norge, mens i 2012 ble det skutt 20 000, i følge Norsk institutt for naturforskning. Det er usikkerhet rundt årsakene til nedgangen.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd