logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Hunn med unge

Kjennetegn
Boghøyde: ca 70 cm
Vekt: 18-36 kg, oftest rundt 30 kg.
Rødbrun sommerpels, gråbrun vinterpels. Tynne bein og smale klover, langt og smalt hode. Store øyne og ører. Svart på snuten.

Råbukken har to-tre tagger på hvert horn. Den mister/feller geviret i oktober-november. Geviret vokser ut igjen og er da dekket med basthud. I april-mai feier hannen geviret mot trestammer. Det vil si at den gnir geviret til basthuden løsner og faller av.

Bak på lårene har rådyret et lyst speil. Dette utvides når den blir redd.

Hannene hevder revir og parer seg med flere hunner. Etter paringen vandrer hannen alene, mens hunnen vandrer med ungene. Om vinteren kan de søke sammen i grupper. Brunsttiden er i juli-august og hunnen (kalt rå) føder i april-mai. Kalven (kalt kje) har den første måneden hvite prikker på ryggen. Kjeene dier i to-tre måneder. Den første måneden ligger kjeet i skjul på bakken. Moren forlater ungen store deler av dagen, men kommer stadig tilbake for å gi melk. Ungen er sårbar og det er på denne tiden at reven kan klare å ta rådyr.

Leveområde
På begynnelsen av 1800-tallet fantes det ingen rådyr i Norge og bare noen få rådyr i Sverige. Rundt 1900 hadde noen rådyr etablert seg i Østfold. Rådyrene spredte seg, og fra rundt 1980 hadde de etablert seg i hele Norge.

Rådyret trives best i kantsonen mellom skog og dyrket mark. Der har den både beskyttelse og god tilgang på mat.

Det er omtrent 150 tusen rådyr i Norge. Bestanden varierer med rovdyrbestanden i området og ettersom hvor strenge vintrene er.

Rådyrene har rask forbrenning og spiser ofte. Det går mest i urteplanter, men også lyng, kløver, løv, knopper og skudd av trær og busker.

Jaktsesongen for rådyr er 25.09-23.12. Det blir felt rundt 30 000 rådyr årlig.

radyr1

DMC Firewall is a Joomla Security extension!