logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Seljefløyte kan vi lage på våren når saften begynner å stige i trærne. Det er da barken er lett å trekke av veden. Alt vi trenger er en kniv og litt kjennskap til hva slags trær som egner seg.

Selje, vier, lønn og rogn blir ofte nevnt som egnet materiale. I vårt eksempel har vi brukt rogn. Barn må nok ha litt hjelp av en voksen før de mestrer teknikken. Samtidig er det en morsom aktivitet som gir ferdigheter med kniven. Det er ikke dumt å ha fortalt litt om hva som er viktig å passe på ved bruk av kniv. F.eks. Spikk fra deg, ha litt avstand til sidemannen, må du bevege deg så putt kniven i slira. Noen velger å slipe ned endespissen på kniven for at mindre barn skal unngå å stikke seg eller andre.

Etter en stund tørker fløyta og lyden forandrer seg, eller du må justere barken litt for å få lyd igjen. Noen foretrekker å legge fløyta i vann over natten for å beholde fuktigheten.

Slik gjør du: (Alle foto: Sander Hongset)

floyte4001Finn en fingertykk gren av selje, rogn eller lønn. Rundt 15-20 cm i andre enden skjærer du grenen helt av. Der skal munnstykket være og det skal skjæres av skrått. Munnstykket skal være i den tynne delen av fløyten for å unngå at barken sprekker når vi skal dra av barken. Velg den delen av grenen som er uten kvister.

floyte4002Skjær til munnstykket ved å fjerne spissen.

floyte4003Skjær til lydhullet omtrent 1,5 cm fra enden med et rett snitt.

floyte4004Det andre snittet lager du på skrått mot det rette snittet. Lydhullet skal være omtrent 1 cm.

floyte4005Skjær gjennom barken i en ring rundt hele fløyta.

floyte4006Bank barken med skaftet på kniven. Dette gjør det lettere å trekke barken av.

floyte4007Vri barken av uten at barken skades, og trekk barken forsiktig av pinnen.

floyte4008Skjær ut en tynn flis på 2 mm fra hakket (blåsehullet) og hele veien til enden.

floyte4009Ved blåsehullet skjærer du en ring rundt fløyten og kutter fløyten helt av.

floyte40010Det minste stykket setter du inn i barkhylsen igjen.

floyte40011Press det så langt inn så det er kant i kant med barken.

floyte40012Ved å blokkere hullet i andre enden med fingeren, kan du nå lage lyd med fløyten. Sett inn resten av pinnen du kuttet av. Ved å variere hvor langt inn den presses kan vi finne den reneste tonen. Trekk den ut og inn mens du blåser for å spille flere toner.

Relaterte artikler

DMC Firewall is a Joomla Security extension!