logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Når høstmørket kommer, dukker det opp muligheter for nye aktiviteter i naturen. Det gjelder å benytte seg av mørket så lenge vi har det. Denne turbeskrivelsen illustrerer tre aktiviteter.

Barna fyrer bål selv.

Tåka kom sigende nedover tretoppene og la seg som et mykt teppe over det blanke tjernet. Gutta sanket tørre kvister og bygget bål. Ville de klare å få fyr? De tynneste kvistene underst og så stadig tykkere kvister. Et lite dødt furutre som sto på myra lot seg lett brekke av. De to øverste tredjedelene av stammen var tørre og kunne brukes. Når mørket omsluttet oss, kjente vi de første flammene slikke oss varmt i ansiktet. Bål er ekstra trivelig når det er mørkt eller kaldt. Første utfordring gikk bra og fram kom godteposen. Her var det bare bålhygge fram til neste utfordring.

Finn veien hjem i bekmørket.

Etter hvert døde glørne ut og det var på tide å dra. Men hvem kunne finne veien hjem i bekmørket? Nå gjaldt det å klare kveldens andre utfordring. For å gjøre det enda vanskeligere tok vi en annen vei hjem. På med hodelyktene og pråv å finne en sti med blå merker på trestammene. Der stien krysses av dyretråkk eller andre småstier er det lett å gå feil. Da er det tilbake til hovedstien og se etter merkene. Underveis slukket vi alle hodelyktene for å se hvor mørkt det egentlig var. Mon tro om vi hadde klart å finne veien hjem uten hodelykter? Ved en slik aktivitet er det selvsagt en forutsetning at barna stoler på at den voksne er kjent og kan veien. Det skal være utfordrende innenfor en trygg ramme. Aktiviteten er fin for å vennes til mørket. Her lærer man å stole på egne evner når synssansen er svekket i mørket. Hjemveien ble straks mer spennende enn den pleier å være.

Mørkegjemsel.

Dette er en mer spennende variant av gjemsel og passer på turer hvor det er mange barn og unge med. Når det har blitt ordentlig mørkt kan man starte denne leken. Den som står har lov å bruke hodelykt eller lommelykt. De andre har gjemt seg rundt i terrenget. Her har klesvalget mye å si for om man blir oppdaget eller ikke. Klær med refleks på blir lett oppdaget. Vanligvis er refleks en fordel, men ikke med mørkegjemsel i skogen. Leken aktiviserer de unge selv om det er mørkt.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!