logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Turskildring fra en amatørrytter. Jeg hadde aldri sittet på en hest før, men i år skulle familien til fjells på hest. Vi valgte Hjerkinn fjellstue og fjellridning og red på Dovrefjell i en uke.

Det var halvdagsturer og heldagsturer annenhver dag. Fjellstua har 50 islandshester så det kan være mange på tur sammen.  

Valg av hest

fjellridning1Første dag ble vi spurt om vår erfaring med hest. Deretter ble det valgt ut passe utfordrende hester som skulle stå til rytterens kunnskaper og erfaring. Hesten jeg fikk utdelt var ikke av den raske eller urolige typen. Likevel klarte jeg å falle av hesten i galopp andre dag. Opptatt av det fantastiske fjellandskapet var jeg ikke helt oppmerksom på at vi skulle øke farten til galopp. Men min hest gjorde som de andre hestene og galopperte av sted. Liggende med nesa i grusen svirret Øystein Sundes sang "Hest er best som pålegg" i mitt hode. Det gjaldt å rette konsentrasjonen mot ridningen og ikke så mye på landskapet. Hestene var veldig godt dresserte og medgjørlige forutsatt at rytteren følger litt med.

Amatør eller proff

Det ble delt inn i tre grupper etter rytternes erfaring og ferdigheter. Slik kan man bli med på fjellriding uansett om du er nybegynner eller øvet. Det var to ledere i hver gruppe slik at man fikk god oppfølging underveis. Med så mange timer på hesteryggen hver dag ble læringskurven bratt. Dermed var det mulig å bli med en mer øvet gruppe for stadig å få utfordringer på hesteryggen. Det var riding på høyfjellet, moskussafari med hest, "action"-riding i skogen, kryssing av elver og bading med hestene. Før hver tur skulle hver rytter stelle og sadle sin egen hest. Opplæring og oppfølging ble gitt underveis.

Fordelene med fjelltur på hesteryggen

fjellridning2For en som er mer glad i å gå i fjellet enn i hest, var dette likevel en meget positiv opplevelse. Når man er en familie med barn på tur må vi vanligvis tilpasse turens lengde og utfordringer etter det yngste barnet. På hesteryggen ble vi likestilte. Den yngste var kanskje til og med mindre sliten enn de voksne.

Med hest kan det bli mer "action" og utfordringer, noe som kan virke motiverende og gi mestringsopplevelser for barn og voksne.

På hesteryggen tilbakela vi mye større strekninger enn vi ville gjort til fots. Vi fikk dermed sett store deler av fjellet disse dagene.

Siden vi red i grupper ble det ekstra sosialt med småprating med nye mennesker når vi red rolig. Samværet kunne fortsette under middagsbuffeen på fjellstua om man ville, eller i et utendørs boblebad. Lederen for ridningen var en hyggelig og humoristisk mann som skapte god tone blant rytterne.

Hjerkinn fjellstue og fjellridning er familiedrevet i 13. generasjon. Jeg innbiller meg at det har en positiv betydning for hvordan de jobber med sine gjester. Den mest innlysende fordelen med hest er forholdet til dyret. For mange er det koselig med relasjonen til "sin" hest. Vanligvis rir man på den samme hesten under hele oppholdet og kan risikere å bli glad i turpartneren sin. Men det er altså positive sider med fjellridning for de som ikke har et spesielt forhold til hest, også. Fjellstua serverte god frokost- og middagsbuffe, og vi smørte matpakker til rideturene.

Utstyr og klær på hesteryggen

Hjelm får man utdelt, men noen hadde også med sin egen. Har man rideklær er det en fordel, da de er tilpasset aktiviteten. Ridebukser har ikke sømmer som gnager på innsiden av lårene. I stedet for lange ridestøvler kan man ha chaps rundt leggen. Det finnes også ankelhøye fjellridningsko. Selv red jeg i vanlig turbukse og fjellstøvler, og hadde ikke rideklær. Fjellstøvlene fungerte fint. En annen bukse kunne vært greit, da jeg fikk gnagsår på innsiden av lår, knær og legger. Rideteknikken var langt fra perfekt, og bidro muligens til mer gnagsår. Til gjengjeld fungerte det med Compeed gnagsårplaster. De av oss som hadde ridebukse var mindre plaget av gnagsår.

Andre attraksjoner i området

Det er mulig å dra på moskussafari til fots eller delvis med bil, foruten på hesteryggen. Hjerkinndammen ligger like nedenfor fjellstua. Her kan du bade, fiske eller leie kano og robåt. Til fots kan du ta turen til Snøhetta (2286 moh) eller du kan gå pilegrimsleden eller kongeveien. Her finnes også Norges høyest voksende furuskog (1000 moh). Fjellridning var absolutt en flott aktivitet for hele familien. Etter en uke har vi lært mye på hesteryggen, og føler oss nesten som viderekomne. Det blir nok gjentakelse. Hest er ikke best som pålegg.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd