logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Bruk brennesle i matlaging

Storneslen, som den også heter, vokser over hele landet i fet og næringsrik jord. Før ble den dyrket i egne neslehager, brukt til mat og medisin.

Det er bladene vi er mest interessert i, men man kan nyttiggjøre seg frøene, stilken og roten, også. Brenneslen kommer tidlig på våren. De unge bladene brenner ikke, og kan spises direkte fra planten. De inneholder blant annet jern, silisium, kalium, kalsium, vitamin C og vitamin A. Neslen er rik på antioksidanter.

For å plukke bladene uten å brenne seg, kan man enten bare plukke ungbladene eller ta på seg hansker. Gummihansker er best. Da kan man ta med hele stilker uten å brenne seg, og klippe av bladene hjemme. Når bladene er kokt, brenner de ikke lenger.

Te lager man enkelt ved å koke vann med noen blader oppe i. Til senere bruk kan man tørke bladene ved å henge de opp til tørk, eller i komfyren. Pass på at det ikke blir over 60 grader, da næringsstoffene vil fordampe.

Nesle sies å virke styrkende ved slapphet, kan hjelpe mot nyrestein og blæreinfeksjoner, podagra og artritt, gikt og revmatisme, og er blodsukkersenkende. Neslesaft smurt direkte på huden kan lindre bitt og stikk.

For å gjøre det interessant å spise nesle trenger vi gode oppskrifter:

Neslesuppe. Suppe er veldig enkelt. Utgangspunktet er kokt vann med nesleblader. Til 4 personer brukes 2 liter nesle og 1,5 liter vann. Klipp av stilkene og skyll bladene i kaldt vann. Finhakk de gjerne først. Bladene trekkes i 3-5 minutter. Utover det er det bare å eksperimentere. Man kan tilsette grønnsaksbuljong. Koke et par poteter, mose dem i litt vann med en stavmikser til en jevning for fyldigere suppe, eller blande i fløte og muskat eller surre litt løk og ha i. Strø litt finhakket gressløk på toppen før servering. Mulighetene for variasjon er mange.neslesuppe

Brød. Legg et par dl friske blad i brøddeigen og elt deigen slik at bladene fordeler seg jevnt.

Neslepesto

  • 5 dl nesleblader
  • 1 dl olivenolje
  • 0.5 dl pinjekjerner
  • 1 dl revet parmesan
  • 1–2 hvitløkfedd

Kok bladene 1-3 minutter (forvelling). Kjør alt i en foodprosessor. Hell på litt olje om gangen til du har riktig konsistens.

Gjødselvann til hagen Planter i hagen har også utbytte av nesler. Legg hele stilker med brennesler i en bøtte eller tønne slik at det er halvfullt. Hell opp i vann til det er fullt. La stå i to uker, gjerne i sol. Det danner lukt, så sett bøtta i ytterkanten av hagen. Etter to uker kan gjødselvannet tas i bruk. Tynn ut gjødselvannet med vann, 1 del gjødsel til 10 deler vann, og hell på plantene. Blandingen inneholder mye nitrogen, veksthormonet auxin og bakterier som hjelper til med nedbrytning av organisk materiale i jorda. Nitrogen gir økt vekst og plantene utvikler stort bladverk. Det kan gi mindre blomstring. Følg med på plantene og pass på å ikke bruke neslevann for ofte.

Ved å bruke naturen rundt oss, blir det lettere å se hensikten med "ubetydelig" ugress.

Our website is protected by DMC Firewall!