logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Naturskøyting på Syverudtjern

Av og til er vinterværet uten snø og vannene ligger islagt. Solen kjemper seg så vidt over tretoppene, luften er klar og skarp, pusten damper og jeg er våt på ryggen av svette. Turskøyting er en fin måte å være aktiv utendørs, samtidig som man får naturopplevelser.

 Det krever at man lærer seg litt om isforhold for man vil helst unngå å gå gjennom isen. Som nybegynner kan det være lurt å bli med med på fellesturer, der turguidene kjenner isen og forholdene. Sjekk om det finnes en turskøytegruppe i nærheten av der du bor. De arrangerer av og til kurs om is og sikkerhet.

 Utstyr kan være så mangt. Mange skaffer seg turskøyter. Disse spenner du på deg på samme måte som ski. Stødige skisko er en fordel. For eksempel de du bruker til skøyting på ski eller fjellski. Men først og fremst, bruk de skøytene du har. Det fungerer helt fint med hockeyskøyter også. Sikkerhetsutstyr er viktig. Ispigger for å komme seg opp av isen når man har gått gjennom isen. En sekk som hjelper til med oppdrift. Et håndtak på sekken kan gjøre det enklere for andre å dra deg opp av isen. Sekken bør være festet under skrittet. Et tau som man kan kaste til andre slik at de kan dra deg opp. En stav som man hakker i isen for å sjekke tykkelsen på isen. Slikt utstyr kjøpes i sportsbutikker. Man kan vurdere å ha med klesskift for å kunne ta på seg tørre klær.

For noen er det litt skummelt å gå på is med fare for å gå gjennom isen. Da er Syverudtjern i Sørmarka, Akershus fylke, Ski kommune en fin løsning. Jeg sier ikke at du er sikker på å ikke gå gjennom isen her. Men på dette vannet er det en dugnadsgruppe i samarbeid med Sørmarka konferansehotell som brøyter og skraper isen med en ATV. De kjører på isen når isen er sterk nok til å bære en ATV og det er ofte mange mennesker på isen samtidig, så det gir en trygghetsfølelse. I resepsjonen på hotellet kan du leie skøyter. En runde på vannet er litt over 2,5 km. I tillegg er det en hockeybane og bålplass.

 

Powered by Wikiloc
DMC Firewall is a Joomla Security extension!