logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Å lage sin egen gapahuk kan være nyttig i nødsituasjoner, men det kan også være en hyggelig aktivitet i seg selv. En gapahuk gir ly for vær og kulde, og man finner alt man trenger til byggingen i naturen.

Med tynt tau, kniv, øks eller sag vil byggingen gå lettere. Noen enkle skisser illustrerer ulike typer gapahuker.

Enkel gapahuk
Den enkle gapahuken egner seg når man er en person. To personer kan bygge hver sin enkle gapahuk parallellt med et bål i midten som varmer begge to. Den enkle gapahuken er ideell når været ikke er for dårlig. Den er mer ustø enn gapahuker som festes mellom to trær. På den annen side er de enkle gapahukene lettere å plassere i terrenget.

gapahukenkel

Først kjører du en stokk (1 meter høy) vertikalt ned i bakken. Deretter trenger du en lengre stokk (1,5 kroppslengde) som du fester horisontalt i toppen på den korte stokken. Den andre enden av langstokken hviler på bakken. Nå skal vi lage en skrå vegg ved å legge tverrgående pinner ut fra langstokken. Deretter er det bare å dekke skråveggen med et tykt lag granbar. Et lag granbar kan også være underlag til å ligge på. Det gir et mykere underlag som isolerer mot kulda fra bakken. Varmen fra bålet vil fanges av skråveggen slik at det blir lunt i gapahuken. Hodeenden er selvfølgelig i den enden gapahuken er høyest. I en slik gapahuk er det bare plass til å ligge. Det kan være greit å tenke på en gapahuk som en skrå vegg. Størrelsen og hvordan man bygger den varierer, men til syvende og sist er den ikke stort annet enn en levegg.

Solid gapahuk
Denne gapahuken er vel den folk flest forbinder med ordet gapahuk. Tverrstokken er festet mellom to trær, og er høyere enn den enkle gapahuken. Gjerne så høy at du kan sitte under tak. Skråveggen legges på, eller bindes fast i tverrstokken. Skråveggen er lengre og har derfor flere tverrgående stokker, slik at veggen blir mer solid og det blir lett å feste granbar på veggen. Skisse 2 viser gapahuken før det er lagt på granbar.

gapahuk

For alle typer gapahuker er det viktig at skråveggen ikke ligger for skrått, fordi regnvann lettere trenger gjennom. Noen tar med seg en presenning som gjør gapahuken raskere å bygge, samtidig som den blir tettere. Det kan være lurt å ikke feste skråveggen nederst, slik at du har en fluktvei dersom bålet i løpet av natta har tatt fyr i gapahuken.

Relaterte artikler

Our website is protected by DMC Firewall!