logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Nordfirfisle (Zootoca vivipara)

Det var i slutten av april vi hørte det rasle i lyngen. Var det en mus, kanskje en orm? Vi gikk nærmere og fikk øye på en firfisle som prøvde å unnslippe oss ved å løpe ut av lyngen og klatre opp en loddrett bergvegg.

firfisleDenne fant vi ved sørenden av Eriksvann i Østmarka (Oslo). Senere så vi en til langs østsiden av vannet, som forsvant raskt inn i gresset.

Firfislen er en øgleart og kan bli opptil 16-18 cm lang.

Denne firfislen fant vi i lyng ved vannet, men firfislen trives også ved myrer, åpne skogsområder, og faktisk i lynga på høyfjellet. Den er aktiv om dagen og soler seg gjerne når luften er kjølig. Firfisla føder 2-10 unger i juli-august. Ungene er rundt 4 cm lange. Den legger egg som klekkes med det samme de er lagt. Fargen er brun, mens ungene kan være nesten svarte. Først etter et år får den de lyse og mørke tegningene. Føden består av insekter og edderkopper. Firfisla blir jaktet på av buorm, hoggorm, fugler og små rovpattedyr.

Firfisla kan miste halen for å forvirre rovdyrene. Halen ligger igjen og spreller mens firfisla forhåpentligvis unnslipper. Halen knekker da i en virvel, men den vokser ut igjen. Virvelen blir erstattet av brusk. Om vinteren går firfisla i dvale.

Our website is protected by DMC Firewall!