logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Av og til når man vandrer i naturen kommer man over et dyr man ikke har sett før, eller er lenge siden man har sett. Denne gangen var det laksanda. Den ble ikke værende, men reiste videre dagen etter.

Kjennetegn
Laksanda er stor og veier opp til rundt 2 kg. Den er for eksempel noe større enn stokkanda som de fleste kjenner til. I likhet med stokkanda har hannen et fargerikt hode, grønnglinsende, men kroppen er hvit med unntak av ryggen. Hunnen derimot har en lysegrå kropp med et brunt hode og en hvit hakeflekk. Utenfor parringstida er hannen mer lik hunnen. Nebbet er smalt, sagtakket med en krok ytterst.


Føde: Laksanda spiser fisk, men også skjell, krepsdyr og insekter. Derfor trives den i ferskvann og elver med klar sikt, slik at den kan jakte og forfølge små fisk under vann.   


Reir: Eggene legges i hulrom i trær, fuglekasser, rotvelt, under busker på bakken, og er hvite. Som oftest starter eggleggingen i mai.


Den hekker over store deler av Norge, men minst på Vestlandet. Det er anslått 3-5 tusen hekkende par i Norge (2015). Noen overvintrer i Sør-Norge og på Østlandet, mens andre trekker til Danmark, Nederland og Tyskland.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!