logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Det mest iøyenfallende med sothøna er det hvite panneskjoldet mot den helsvarte kroppen. Hvitt nebb er det heller ikke så mange fugler som har. Øynene er mørke og rødlige. Et annet særtrekk er den runde kroppen som gir den en hønepreget form.

Et spisst nebb skiller den fra de flatere andenebbene. Den tilhører familien Rikser og er således ikke en andefugl. Bena er grønngule med hudlapper på tærne. Tar du deg tid til å studere sothøna nærmere vil du se at den dukker ofte, men ikke dypt. Den kommer opp med bakenden først, og kan ligne en dupp som spretter opp igjen. Føden består av plantedeler, insekter og andre smådyr.

En vanlig låt er et hardt, sprukket, nasalt trompetstøt. Andre lyder er korte, skarpe "tvi".

Sothøna holder seg i Norge hele året. På sommeren vil man kunne finne den i vegetasjonsrike, grunne vann og dammer med åpen flate. Vinterstid holder den seg langs kysten. Vi kan finne sothøna langs kystområdene fra Østfold opp til Nordland.

Hekkesesongen er fra april til juni, og den legger 5-10 egg. Den ruger i 23-24 dager, og ungene forlater redet etter 8 uker. Redene bygges i tett vegetasjon og gjerne som flytereir.

sothoneunge

Our website is protected by DMC Firewall!