logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. Blåmeisen er en artig liten fyr som ofte henger opp ned i de tynneste grenene på jakt etter mat. Blå isse og gult bryst og buk gjør den til en vakker fargeklatt.

Den har hvite kinn med en svart stripe over øyet. Vingene og stjerten er mer blå enn kjøttmeisen. Tynn svart stripe nedover buken. Hunnen har svakere farger enn hannen. 12 cm lang, vingespenn 17-20 cm, vekt 10-12 gram.

blameis1

Leveområde. Blåmeisen er en vanlig fugl helt opp til Bodø. Lenger nord forekommer den i mindre antall. Bestanden er økende og det er rundt 100 000  par i Norge. Den foretrekker gammel løvskog hvor den kan finne hull å lage reir i. Trives i nærheten av mennesker hvor den kan finne mat om vinteren, og den tar gjerne bolig i fuglekasser. Blåmeisen flyr gjerne i flokk utenom hekketiden og særlig sammen med kjøttmeisen. I hekketiden kan den være aggressiv mot andre hanner.

Reir. Reiret lages av mose, tørt gress og strå, hår, ull og fjær. Den kan også bruke tynn bark som never. Den legger egg i mai, men kan også forekomme i slutten av april. Eggene er hvite med rødbrune flekker. Blåmeisen ruger i 14 dager og unger flyr etter 19-23 dager. Antall egg per kull varierer mellom 2-18 egg, og den kan legge 2 kull, men oftest bare ett kull.

Blåmeisen er hovedsakelig en stand- og streiffugl. Den flyr over større områder enn kjøttmeisen.

Mat. Den lever av frø og insekter, edderkopper og larver, men også nektar, pollen og sevje.

blameisungeblameisungemor

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd