logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Kjennetegn. 18 cm lang, vingespenn 25-30 cm og en vekt på 17-25 gram. Den kalles også vippestjert fordi den ofte sitter å vipper med stjerten. Ansiktet er hvitt med svart isse og nakke.

I hekketiden har hannen svart hake hvor det svarte fortsetter nedover brystet. Den svarte haken blir lys utenom hekketiden. Svarte og grå vinger med hvite striper. Ryggen er grå, stjerten svart med hvite kanter. Hunnen er noe gråere med mindre kontraster. Ungfuglene har grått ansikt.

linerle1Linerla har lange tynne ben og løper raskt. Nikker med hodet når den går. Den jakter etter insekter på bakken og aksellerer hurtig når den får øye på et insekt. Karakteristisk måte å fly på da den flyr i buer.

Leveområde. Linerla er en vanlig fugl over det meste av landet og i fjellet helt opp til 1500 meter. Den mangler i ubebodde områder og i homogen skog. Trives blant mennesker og er ikke sky. Trives i våtmarksområder, ved elver og bekker og langs kysten. Hekkebestanden er anslått til 100-500 tusen par i Norge og bestanden er stabil.

Linerla er i hovedsak en trekkfugl. Den kommer i begynnelsen av april, noe senere nord i landet. Den kommer oftest til samme hekkeplass hvert år. I september-oktober trekker de sørnorske linerlene til Sør-Europa og Nord-Afrika. De nordnorske fuglene trekker mer østover mot Tyrkia og Midtøsten.

linerleungeReiret. Reiret legges i hulrom under steiner eller i bygninger. Det bygges av kvister, rottrevler, gress, strå, løv og mose, og fores med hår, ull og fjær. Eggene er gråhvite med grå flekker. Linerla legger 5-6 egg i første kull, og 3-4 egg i andre kull. Det tar 11-16 dager før eggene klekkes, og 14 dager senere forlater ungene reiret.linerle2

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd