logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

En av våre mest fargerike fugler. Første gangen man ser den, er det lett å tro det er en tropisk sjeldenhet på ville veier.

Kjennetegn. Den er klassifisert som spurvefugl tilhørende finkefamilien. 12 cm, vingespenn 21-25 cm, 14-19 gram. Gult vingebånd på svart ving, brun rygg, hvit og beige bryst, hvit overgump, svart stjert på oversiden og mer hvit på undersiden. Rødt ansikt på hvitt hode med svarte markeringer rundt nebb, øyne og på issen. Nebbet er blekt med mørkere spiss. Formen på nebbet er spisst slik at den kan trekke ut frø fra ugressplanter som tistel og borre. Ungfuglene mangler foreldrenes røde, svarte og hvite hode, og har i stedet beige/brun farge på hodet. Ungfuglene har også gult vingebånd. Aksellerer raskt i bølgete flukt.

Leveområde. Stillitsen hekker i lavlandet rundt Oslofjorden. Forekommer hekkende i Oppland, Telemark og Hedmark. Omstreifende fugler kan likevel påtreffes langt utenfor disse områdene. Den trives godt i åpen løvskog og i kulturlandskap med god tilgang på høye ugressplanter. Den hekker også i parker i tettbebygde strøk, men holder seg unna større skogområder.

Reirplassen. Stillitsen lager lite lyd ved reirplassen og er slik vanskelig å oppdage. Den legger reiret høyt over bakken i et tre, ofte ytterst på tynne grener. Ofte legges reiret i en furu blant flere løvtrær. Reiret lages av mose, røtter, gress og spindelvev i bunn, med planter, ull og hår ytterst. De 4-6 eggene er svakt blå-hvite, sparsomt med rød-brune prikker eller grå-lilla markeringer. Rugetiden er 11-14 dager og ungene flyr etter 13-18 dager. Ungene lager mest lyd når de har forlatt redet og tigger foreldrene om mat. Stillitsen er selskapelig utenfor hekkesesongen og kan da ses i flokker. Territoriet er relativt lite, og den har gjerne reir i tilknytning til andre stillitser. I Norge regnes det med at det er 500-2000 par og trolig økende.

Føde. Den spiser frø fra store ugressplanter, bjørk og furu og noe insekter.

stillits2

DMC Firewall is a Joomla Security extension!