logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Fluesnapperen er en nyttig fugl, fordi den spiser mye insekter. Den flyr helt fra Vest-Afrika til Norge for å finne seg en kjæreste og kose seg med larver og insekter. Den sitter ofte å klipper med vingene.

Kjennetegn. Veier 10-15 gram, vingelengde 7,5-8,4 cm og en lengde på 13 cm. Hannen har hvit underside, hvite vingebånd og en svart til brunsvart overside. I pannen har den en hvit flekk. Hunnen er mer gråbrun der hannen er svart, og hun mangler den hvite panneflekken. Undersiden er ikke så utpreget hvit og er nesten beige. Hann og hunn har hvite vingebånd og hvit sidekant på stjerten.

Føde. Som vi skjønner av navnet er det insekter som først og fremst står på menyen. Ungene fores mye med larver. Den plukker insekter fra bakken og trærne, men også i luften. Om høsten kan den også spise bær og frukt, især om det er lite insekter.

Leveområde. Den foretrekker nok løv- og blandingsskog, men så lenge den finner hull å ruge i finnes den i skog over hele landet. Gamle hakkespetthull er viktig for fluesnapperen, men den er også villig i fuglekasser med en hullåpning på rundt 32 mm. I slutten av april ankommer den Norge etter å ha overvintret i Vest-Afrika nord for ekvator. I løpet av august-september vender den tilbake til Afrika.

Reirplassen. Svarthvit fluesnapper er hovedsakelig monogam, det vil si at den har 1 partner. Men det forekommer at hannen har to kjærester med hvert sitt reir. Da hjelper den ofte bare med å mate ungene fra det ene reiret. Det hender også at hunnen er utro med en annen hann. Den er en huleruger, det vil si at den bygger reiret sitt i gamle hakkespetthull eller fuglekasser. Den kan jage bort kjøttmeis og blåmeis og legge redet sitt oppå deres. Men det hender at kjøttmeisen er sterkere og vinner kampen. Den legger 6-7 lyseblå egg og ruger i 13-15 dager. Etter 14-17 dager forlater ungene redet, men de blir fortsatt matet av foreldrene en uke til.

Det finnes et sted mellom 200 000-1 million par i Norge, men bestanden er nedadgående.

Den er systematisert under spurvefugl og tilhører familien fluesnapper.

fluesnappersh

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd