logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Gråsisik er en spurvefugl tilhørende Finkefamilien.

Kjennetegn. 11,5-14,5 cm lang, vingespenn 20-25 cm, vekt 12-16 gram. Rød panneflekk, svart hakeflekk og kort gulaktig nebb. Drakten er mørkstripete. Overgumpen er lys hos begge kjønn. Hannen har rosa overgump og rødlig bryst.

Leveområde. Den hekker i fjellområder i Sør-Norge, men også ut mot kysten fra Trøndelag og nordover. Den ser ut til å foretrekke bjørkeskog. Gråsisik overvintrer gjerne i Norge, forutsatt at det er tilgang på frø. Den kan da trekke ned til lavlandet. Noen trekker sørover til Europa. Det finnes ingen sikre tall på bestanden, da bestanden varierer sterkt etter tilgang på mat.

Reirplassen. I lavlandet kan hekkingen skje april-mai, mens i fjellet rundt juni. Den legger 4-6 blå-hvite eller lys blå-grønne egg, noen med flekker. Reiret kan legges i et tre i varierende høyde eller på bakken. Det avhenger av vegetasjonen. Reiret bygges av kvist, løv, røtter, gress, bark, mose, blomster og til slutt litt hår, ull og fjær. Rugingen skjer i 10-12 dager, og ungene flyr etter 9-14 dager.

Føde. Maten består av små frø som bjørkefrø eller mindre frø fra ugress/urter. På høsten når trærne har sluppet frøene sine, leter den etter frø på bakken.

grasisik1

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd