logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Gråmåka er en av våre vanligste måker. Vi ser den på strendene over hele Norge, den kommer raskt når du har dratt fisk på sjøen, og den finner matavfall i tettbygde strøk. Det er 150-200 000 par i Norge, og bestanden regnes som stabil til økende.

Det finnes tre underarter av gråmåke som varierer med geografisk leveområde. Her beskrives den varianten vi har i Norge.

Kjennetegn. Gråmåka er 55-64 cm lang, nebbet 4,8-5,5 cm, beina er 6,3- 7,4 cm, vingespenn på 138-150 cm. Vekten for hannen er 900-1440 gram, mens hunnen veier 795-1100 gram. Beina er gråaktig rosa, nebbet er gult med rød flekk. Oversiden av vingene er grå eller sølvfarget. Derav navnet argentatus som betyr sølvfarget. Vingespissene er mørke eller svarte med lyse flekker på tuppen. Stjerten er i realiteten hvit, men når den sitter med vingene foldet inntil kroppen kan de svarte vingespissene se ut som en stjert. Hodet og undersiden er kritthvit.

gramake5Det tar 4 år før gråmåka har disse fargene. Første vinter er den brunspraglete over det hele med mørkt bånd på stjerten. Andre vinter begynner ryggen og grånes, nebbet blir litt lysere med en mørk tupp. Hodet blir også lysere. Tredje vinter blir nebbet mer gult, vingenes overside mer grå, stjerten lysere og det mørke båndet er nesten borte. Ungfuglene på bildene har kjennetegnene for første vinter.

Leveområde (habitat). Den er mest tallrik i Troms og Finnmark, men finnes over hele kysten. De nordligste gråmåkene trekker sørover om vinteren, men man kan også se gråmåken om vinteren.

Føde. Gråmåka er lite kresen når det gjelder mat. Foruten fisk og fiskeavfall tar den matavfall fra mennesker. Åpne søppeldynger er godt besøkt.

Reirplassen. Eggleggingen skjer fra midten av april. Eggene legges på bakken, i fjellhyller og på bygninger. Redet bygges av tilgjengelig vegetasjon og har en diameter på 15-20 cm og 5-8 cm dyp. Eggene er gjerne olivenfarget eller lysebrun med mørkere brune flekker. Oftest legges 3 egg. Rugingen varer 28-30 dager og ungene flyr etter 35-40 dager.

gramake2

gramake3

gramake4

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!