logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Dobbeltbåndet blomsterflue (Episyrphus balteatus)

Denne fluen er en av de stiligste. Den har kamuflert seg som en veps for ikke å bli spist. I tillegg kan den sveve stille i luften som et helikopter, fly sidelengs og fram og tilbake. Den flyr ofte i raske rykk. Dessuten har den store, røde øyne.

 

Viktig funksjon i natur og hage

De voksne fluene lever av pollen og nektar, mens larvene spiser store mengder bladlus. De er en stor ressurs i hagen ved at de pollinerer bærbusker og frukttrær og holder plantene fri for bladlus.

Denne blomsterfluen er vanlig i Sør-Norge opp til Lofoten om sommeren. Om vinteren migrerer den til Sør-Europa og Nord-Afrika.

blomsterflue1

Ofte misforstått

Blomsterfluen er ofte et misforstått insekt. Noen forveksler blomsterfluen med veps og er redd den kan stikke. Andre kaller små fluer på potteplanter eller frukt for blomsterfluer, men det er også feil.

 

Ta godt vare på blomsterfluen for den er et stilig insekt som hagen og naturen har stor nytte av. Den trives i gress og blomsterenger og er særlig glad i blomster fra kurvplantefamilien som for eksempel solsikke, ringblomster, tusenfryd, asters, kamille, georginer, ryllik og hestehov. Slike planter sammen med roser vil lokke blomsterfluen og holde rosene fri for bladlus.  

Our website is protected by DMC Firewall!