logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Liten og blå

Engblåvinge (Polyommatus semiargus) tilhører gruppen glansvinger. I Norge har vi 24 arter i gruppen glansvinger. Engblåvingen er en liten sommerfugl med et vingespenn på mellom 24 og 34 mm.

Lokalitet

engblavinge1Det er en ganske vanlig art i det sørlige Norge, og finnes helt opp til bjørkebeltet i fjellet. Den finnes helt nord til det sørlige Nordland. Den trives i fuktige enger og lysninger i skogen med god tilgang til viltvoksende urter av ulike slag, som f.eks prestekrage, smørblomst. Den har ingen kjent favorittplante, noe som gjør den mindre sårbar dersom planten forsvinner fra en lokasjon. Flyvetiden er juni-juli.

Larven samarbeider med maur

Larvene trives godt på rødkløver hvor den livnærer seg på planten. Larvene produserer honningdugg på bakkroppen som maurene er glad i. Man antar at larvene får en viss beskyttelse av maurene. Larven er grønn med striper på langs.

Kjennetegn

Engblåvingen er en liten sommerfugl som ofte flyr korte strekninger fra plante til plante, lett flagrende. Fasettøynene er svarte og antennene har svarte og hvite ringer. Oversiden av vingene er blå hos hannen, mens hos hunnen er de brune. Vingene har et hvitt bånd ytterst. Hos hannen går det hvite båndet over til en svart kant før vingen fylles av en blå farge. Undersiden av vingen er grå, med svarte prikker med en hvit ring rundt. Hos hannen er kroppen hårete blåsvart, mens hos hunnen er den brun.

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd