logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Keiserkåpe

Keiserkåpen er stor med sitt vingespenn 53-65 mm. Den flyr raskt og plutselig er den på andre siden av blomsterenga.

keiserkape1Mange av våre sommerfugler har perlemormønster så hvordan skal vi skjelne de fra hverandre? Det gjøres på bakvingens underside som er grønnlig med sølvstriper. Framvingen hos hannen har fire striper som skiller den fra hunnen som mangler disse. Keiserkåpen tilhører familien Nymfevinger.

Hvor i Norge kan vi finne Keiserkåpen? Artsdatabanken skriver følgende: "Lokalt vanlig rundt Oslofjorden, langs Sørlandskysten og i indre deler av Telemark. I senere år har arten spredt seg til sørlige deler av Oppland og Hedmark. Den ser ut til å være mest alminnelig i området noen kilometer innenfor det ytterste kystbåndet".

Den trives i skoglysninger med mange blomster som for eksempel tistler og knoppurt.

Larven er brun med gule striper på rygg og siden og mange svarte og oransje torner.

Flyvetiden er juli-midten av august.

Sommerfuglen overvintrer ikke som voksen. Eggene legges i barken på bartrær. Eggene klekkes og larvene overvintrer i barken.

I månedsskiftet august-september observerte jeg parringen til keiserkåpen. Bakendene satt fast i hverandre. Når de følte seg truet fløy hannen avgårde og hunnen hang fast med sammenfoldede vinger.

De voksne dør før vinteren kommer. Til våren vil larven klatre ned fra treet og livnære seg på fioler. I juni er larven ferdig vokst og det er på tide å legge seg i en puppe. I juli-august er den voksen og suger nektar av flere typer planter som tistel, blåknapp, skjermplanter og knoppurt.

Keiserkåpen er slik en sommerfugl som ikke er avhengig av èn type plante for å overleve.

 

sommerfuglparring

Our website is protected by DMC Firewall!