logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Grønnstjertvinge

Grønnstjertvinge (Callophrys rubi)

En bitteliten sommerfugl med en uvanlig farge: Grønn. Den hadde jeg ikke sett før, og måtte ta et bilde av den for å vite hva slags sommerfugl dette var. Gjennom linsen så jeg likheten med de andre sommerfuglene i familien glansvinger.

Hvorfor hadde jeg ikke sett den før? I Norge er den mer flekkvis utbredt, helst i lavlandet opp til Troms. Men kanskje er det vel så viktig at den er liten og grønn. Den ligner et lite blad og er lett å overse. Vingespennet er bare rundt 2,5 centimeter. Se hvor stor hestehoven virker i forhold til grønnstjertvingen. Ofte har den noen hvite små flekker midt på vingen, men på dette bildet synes bare en hvit flekk.

 

Mens mange andre sommerfugler folder ut vingene sine når de sitter stille, vil grønnstjertvingen alltid holde vingene sammenlagt slik at vi bare ser undersiden (den grønne siden). På oversiden er fargen brun.

 

Grønnstjertvingen er tidlige ute på våren og flyvetiden er fra slutten av april til tidlig juli. Den overvintrer som puppe, mens de voksne overvintrer ikke og dør. Som larve spiser den flere forskjellige planter og er ikke avhengig av en eller få planter som andre kan være. Dermed kan den leve i forskjellig habitat. Kjente planter den trives på er blåbær, tyttebær og tranebær.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd