logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
På jakt etter nektar

Når vi snakker om bier i Norge er det ofte den europeiske honningbien vi sikter til. Mange lurer på hva som egentlig er forskjellen mellom bier og veps. La oss se på hva bien har som vepsen ikke har.

Bien har pels. Den stikker bare en gang. Brodden er et forsvarsvåpen og ikke et angrepsvåpen. Bien er ikke et rovinsekt, men søker nektar og pollen. Bien lever i flere år, mens vepsen lever en sesong.

Bisamfunnet har en dronning. Det er bare dronningen som får parre seg. Det skjer med flere droner oppe i luften. En dronning kan bli opptil seks år gammel og legge opptil 2000 egg i døgnet. Hva skjer hvis dronningen dør? Da må samfunnet få en ny dronning. Det gjøres ved at en av larvene fores med dronninggelè. Dronninggelèen er særlig næringsrik fòr som gjør at bien utvikler kjønnsorganer, blir fertil og dermed en dronning.bie595

Dronningen parrer seg med dronene. En drone er en hannbie. Deres oppgave er å befrukte dronningen. De har ingen brodd og kan ikke stikke.

Andre bier er arbeidere. De er dronningens døtre. Deres oppgave er rengjøring, barnevakt for larvene og tjenere for dronningen. Noen jobber med å bygge og vedlikeholde boet. Noen er soldater og andre jobber på lager. Til slutt har noen oppgaven med å samle pollen.

Bier lager honning ved å samle inn nektar fra blomstene. Nektaren lagres i en blære. Når blæren er full flyr hun hjem og gir nektaren til en husbie. Denne bien tilsetter enzymer til nektaren med tungen sin og legger nektaren til tørk. Det dannes da honning. Honningen blir brukt som vintermat og mat til larvene. Honning råtner ikke fordi den har lav PH, lavt vanninnhold og fordi biene beskytter den med et vokslag.

En bie leverer nektar til boet 10-15 ganger i løpet av en dag. For å fylle blæren må den besøke 50-1000 blomster. På sommeren spiser biene pollen. Biene har en viktig rolle i å bestøve planter. Flere biarter er i dag truet og står på den såkalte rødlista. Flere forklaringer finnes på reduksjonen. En forklaring er at de angripes av midd. En annen er at kjemikalier i landbruket påvirker deres evne til å navigere slik at de ikke finner tilbake til boet.

I Norge har vi 206 arter bier, hvor honningbien er en av dem. 170 arter er villbier, mens 35 arter er humler.

Kilder: Norges birøkterlag, Wikipedia, Artsdatabanken, NINA.

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd