logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Hjort

Hjorten kan bli 2,6 meter lang og oftest ha en vekt på mellom 80-150 kilo. Om vinteren er pelsen gråbrun, mens om sommeren blir pelsen mer rødbrun. Den største forskjellen på hjort og rådyr, er hannhjortens majestetiske gevir. Ellers har hjorten lengre snute, og en mørk stripe går over ryggen på hjorten. Hannhjortens brøling på høsten skiller den også fra andre hjortedyr. På baksiden og innsiden av lårene er pelsen lysere. Ved flukt ser man den lyse bakenden tydeligere.


Bukkens gevir har fire gevirgreiner og gjerne tre takker (eller flere) på hver grein. Med 12 takker kan geviret ligne en krone, derav navnet kronhjort. Hindene (hunnene) har ikke gevir, mens ungbukkene kun har et spisst og enkelt gevir. På sommeren vokser geviret og det er da dekket med et lag basthud. Utover senhøsten feier bukken av basten ved å gni geviret mot trær og kratt.
Bukkene vandrer oftest alene utenom brunsttiden, mens hindene og kalvene lever i flokk. Parringen skjer på høsten.

Hjorten har en toppfart på 60 km/t.


Tradisjonelt har hjorten trivdes best på Vestlandet, men hjortebestanden har økt og finnes nå på Sørlandet, Østlandet og nordover til Nordland. Med økende bestand kommer økning i jaktkvoten. I 2008/2009 var fellingskvoten på over 48 000 hjort, mens jegerne klarte å felle 35 700. Dette året ble det felt mer hjort enn elg (SSB).

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd