logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Brunskogsnegl

Den er blitt kalt mordersnegl, iberiasnegl og brunsnegl, men ikke fordi den er et kjært barn. Mordersnegl ble den antakelig kalt fordi den spiser døde snegler i tillegg til planter. Iberiasnegl-navnet fikk den antakelig fordi den antas å komme fra den iberiske halvøy (Spania, Frankrike). På engelsk heter den Spanish slug.

Brunskogsnegl (Arion vulgaris)

brunskogsnegl1Brunskogsneglen er en fremmed art som kom til Norge rundt 1988. Trolig kom den med import av planter og jord. Den har få naturlige fiender i Norge og sprer seg raskt. Kanskje med god hjelp av hagesentre som transporterer planter og jord rundt om i landet.

 

I løpet av et år, legger den 400 egg. Av en snegl kan det dermed bli mange. Sneglen lever bare ett år. Fordi den er en fremmed art som utgjør en trussel mot biologisk mangfold, står den på svartelisten. Milde, våte vintre er gunstig for dens overlevelse.

 

Eggene legges på skyggefulle steder under vegetasjon i juli-august. Etter 1-2 uker klekkes eggene. Ungene overlever vinteren på frostfrie steder under bakken eller i komposthauger og lignende. Sneglen er tvekjønnet, men for at eggene skal befruktes må den parre seg med en annen. Antakelig forekommer det krysninger mellom svartskogsnegl og brunskogsnegl.

 

Brunskogsneglen blir 7-15 cm lang og er rødbrun, noen mørkere enn andre. Som unge er de lysere. Sneglen har fire tentakler på hodet. På de to øverste sitter øynene, mens på de to nederste sitter et slags luktorgan.

 

Sneglen kan leve mange sammen på et lite område, og kan derfor oppleves invaderende for oss mennesker når grønnsakshagen er full av dem. Den er aktiv når det er fuktig og solen ikke steker.

 

Vi ser sneglen som en uønsket art i natur og hage, og det ser ut til å være allmenn aksept for å ta livet av den. Avlivningsmetoden med å helle salt over sneglen regnes som dyreplageri, fordi det tar lang tid før den dør. Det anbefales heller å dele den i to med saks, kniv eller spade. Fjern restene av sneglen slik at de ikke lokker til seg andre brunskogsnegler. Andre metoder er å samle dem i en pose og legge dem i fryseren, for så å kaste dem i søpla. Du kan også skaffe deg en vakthund, i form av en boakjølsnegl. Den jakter på brunskogsneglene og vil hindre dem i å etablere seg i din hage. En ryddig og åpen hage vil gi brunskogsneglen få steder å gjemme seg for sol og tørke, og den vil trekke seg til andre steder.

 

Selv om vi oppfatter brunskogsneglen som et skadedyr, har den i likhet med andre snegler en funksjon i naturen. Den bryter ned planterester, og sammen med mikroorganismer, er den med på å forbedre jorden. Problemet er at den fortrenger andre sneglearter.

 

Brunskogsneglen liker godt å spise grønnsaker og sommerblomster. Den holder seg unna bærbusker og busker generelt, og krydderplanter. Den bryr seg lite om astilbe, roser, rhododendron, geranium, valmuer, pelargonium, begonia, fuksia, flittig lise, løvemunn og isop.

 

Klassifisering:

Rike

Dyreriket (Animalia

Rekke

Bløtdyr (Mollusca)

Klasse

Snegler (Gastropoda)

Orden

Lungesnegler (Pulmonata)

Underorden

Terrestre snegler (Stylommatophora)

Familie

Skogsnegler (Arionidae)

Slekt

Arion

Art

Brunskogsnegl (Arion vulgaris)

Our website is protected by DMC Firewall!