logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Høner spiser frukt

Man holder gjerne ikke høns i hagen for økonomiens skyld, men det kan være morsomt å se på det økonomiske likevel.

Utgifter til fòr

En høne spiser rundt 110-115 gram kraftfor hver dag. Mengden gjelder det man ofte kaller «industrihøns» som bare får kraftfor, men det kan være greit å ta som utgangspunkt. Tar vi utgangspunkt i 2018 prisen på 25 kg fullfor fra Felleskjøpet med en pris på 5,1 kroner per kg, vil en høne spise for ca 60 øre om dagen, eller 219 kr i året.

Hvor mye du sparer per egg

Våre Lohmans brune høner legger gjennomsnittlig 300 egg hver i året i størrelsen M og L. Det vil si 0,8 egg om dagen per høne. Prisen på egne egg vil da bli 75 øre per egg sett over et år. Det skyldes at høna spiser fòr hver dag, men legger ikke egg hver dag i løpet av et år. I tillegg vil man gjerne fore hønene med middagsrester og «avfall» fra grønnsakshagen. Da reduseres utgiftene til fòr ytterligere, men dette tar vi ikke høyde for i regnestykket. På den annen side vil frittgående høner beveger seg mer og forbruke mer energi, noe som fører til høyere fòrinntak. Dette er heller ikke tatt høyde for i regnestykket. Da ville vi kanskje kommet opp i 130 gram fòr per dag. Kjøper du sammenlignbare frittgående egg i butikk må du kanskje ut med 5 kroner per egg. Da blir besparelsen per egg 4,25 kroner eller 1275 kroner for 300 egg i året.

Utgifter til kjøp av høne

Prisen på egne egg vil måtte ta hensyn til kjøpet av høne. Her vil prisen variere etter om du kjøper rugeegg og rugemaskin, kjøper kyllinger eller verpeklare høner. Tenker vi oss at vi kjøper en verpeklar høne for 200 kroner har vi spart inn hønekjøpet etter 42 dager. Høna fortsetter den hyppige eggleggingen i minst 2 år, og deretter kan eggleggingen avta noe. Men fortsatt legger den godt med egg til den er 4-5 år. Tar vi utgangspunkt i vår årlige (omtrentlig) besparelse på 1275 kroner, kan vi trekke fra 200 kr for høna og sitter igjen med 1075 kroner.

Utgifter til spon

Vi bruker spon som underlag i vårt hønsehus og til 3 høner går det med spon for 300 kroner i året, det vil si 100 kroner per høne. Da har vi spart 975 kr per høne per år.

Utgifter til hønsehus

Vi bruker foreløpig ikke varmelampe i hønsehuset om vinteren og har dermed ikke strømutgifter. Av erfaring går det fint selv med -20 grader. Hønsehuset er isolert og vindtett og på de kaldeste dagene holder temperaturen seg like under 0 grader, noe hønene tåler godt. Et isolert hønsehus kan fort koste 10 000 kroner eller mer, hvis ikke du er så heldig å få gratis byggemateriale. Med en slik pris skal man ha høns noen år før det blir lønnsomt. Du kan selvfølgelig trykke hønsehuset fullt av høner for å få ned prisen per høne, men da blir jo hele poenget med å ha høner i hagen for dyrevelferden borte. Men lovlig er det. I følge Forskrift om hold av høns og kalkun skal det være maks 9 verpehøns per kvadratmeter. Det selges også små, enkle, uisolerte hønsehus med plass til rundt 4 høner med en pris på 2-3000 kroner. Det krever varmelampe om vinteren, men innen året er omme har du «tjent» inn hønsehuset på det du sparer på . 

Our website is protected by DMC Firewall!