logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Eggkurv

Alt om egg fra egne høner

Hønsehold som hobby gir nok av egg, men også noen spørsmål. 

Hvordan kan du vite størrelsen på eggene som hønene dine legger?

Vei dem og sammenlign med oversikten:

S under 53 gram

M 53-63 gram

L 63-73 gram

XL over 73 gram

egg

Vekten på bildet viser 78 gram. Det er et egg med størrelsen XL.

 

Hvor store egg menes i oppskriften?

Når det står 3 egg i en oppskrift kan det være vanskelig å vite hva slags egg som menes. Fasiten er at et standard egg i en oppskrift referer til et egg på 63 gram. Profesjonelle kokker må veie eggene sine for at resultatet skal bli optimalt.

 

Hva slags næringsinnhold er det i egg?

Egg inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer med unntak av vitamin C. For mer detaljert informasjon anbefales www.matvaretabellen.no

 

Hvor lang holdbarhet har egg?

Normen er at egg har en holdbarhet på 35 dager etter leggingen. Likevel kan egg i Norge spises et halvt år etter leggingen.

 

Hvordan skal egg oppbevares?

Egg for salg skal oppbevares på maks 12 grader. For eggproduksjon til eget bruk kan egg oppbevares i kjøleskap eller i romtemperatur. Holdbarheten øker i kjøleskapet.

 

Hvordan vasker man egg?

Når du har plukket eggene fra rugekassa, sjekker du om det er rent eller ei. Et rent egg trenger ikke vaskes fordi skallet har en beskyttende hinne (kutikula) som hindrer bakterier å komme inn i egget. Vil du likevel fjerne litt småskitt, skal du vaske eggene i rent drikkevann. Vannet skal ha en temperatur på 40 grader, det vil si litt over lunken temperatur. Er temperaturen høyere kan du risikere at eggene kokes. Dersom temperaturen blir lavere enn 38 grader, risikerer man (i følge Animalias faktaark om vasking av egg) at "Vann, bakterier og kjemikalier kan trenge inn i egget pga. for liten temperaturforskjell mellom egg og vann." Produsenter bruker såpe i vannet, men til eget hobbybruk er ikke det nødvendig. Enkel skylling i varmt vann (40 grader) under springen gir rene egg. Dersom eggene er skitne kan de ligge et par minutter i vann og skyldes under rennende vann etterpå. Bruk av klut er lite hensiktsmessig, da kutikula kan skades og egget forringes raskere. Sørger du for rene verpekasser får du også renere egg.

 

Hvor stort er det største egget som er lagt i Norge?

I 1993 ble det i Høyjord lagt et egg på utrolige 210 gram.

 

Hva slags naturlige farger har et egg?

Egg kommer naturlig i fargene hvit og ulike brunvarianter. I tillegg finnes det noen hønseraser som legger grønne, turkise egg. Et eksempel på en hønserase som legger grønne egg er Silverudds blå (isbar). Maran legger mørke brune egg. Norsk Jærhøns legger hvite egg.

 

Hvordan kan jeg farge eggene selv?

Best resultat blir det nok om du tar utgangspunkt i hvite eller lyse egg. Kok dem med ytterskall fra vanlig, gul løk og du får gule egg. En annen variant er å koke for eksempel rødkål til vannet har en sterk farge og legge ferdig kokte egg opp i vannet. Da blir eggene blå. Jo lenger eggene ligger i fargebadet (ikke varmt vann), desto sterkere farge får dem.

 

Bløtkokt eller hardkokt?

gulteggKoketiden tar utgangspunkt i standardstørrelsen på et egg som er 63 gram. For større egg må du legge til litt på koketiden, og for små egg må du trekke fra litt. Bløtkokte egg kokes i 3-5 minutter, hardkokte egg kokes i 10 minutter. Skal du ha fast eggehvite og løs eggeplomme koker du eggene i 8 minutter.

 

Hvor mye egg spiser vi?

I gjennomsnitt spiser nordmenn 12,5 kg egg i året, inkludert egg som er skjult i andre matvarer.
For å finne ut hvor mange egg det blir, husker vi at standardstørrelsen på egg er 63 gram.
12500 gram/63 gram=198 egg.
I gjennomsnitt spiser hver enkelt av oss 198 egg i året.
Vil vi vite hvor mange egg det blir per dag, så deler vi på 365 dager. 198/365=0,54.
Vi spiser i gjennomsnitt omtrent et halvt egg om dagen.

 

Hvor mye egg bør vi spise?

Myndighetene er usikre på effekten av å spise egg. Derfor er ikke egg nevnt i Helsedirektoratets kostråd. Det er fordi eggeplommen inneholder kolesterol og vi mennesker reagerer ulikt på kolesterol. De fleste av oss tåler det godt, men for eksempel diabetikere kan få økt risiko for hjerte- og karsykdom ved inntak av kolesterol. Da blir det vanskelig å gå ut med en anbefaling som gjelder oss alle. 2/3 av oss reagerer ikke på kolesterol i egg og kan dra nytte av all den gode næringen som er i egg. Man sier derfor at det gjennomsnittlige inntaket av egg er greit, men at det ikke bør økes. Det vil si at man holder seg under ett egg om dagen i gjennomsnitt.

Kilder:

Artikkel fra forskning.no

Helsedirektoratets kostråd

 

Hva er eggskallets funksjon?

Skallet er relativt sterkt og beskytter kyllingen mot mekaniske skader. Hvis du står på et brett med egg vil ikke eggene knuse. Bare prøv og se hvordan det går. Skallet har porer som slipper oksygen inn til kyllingen og karbondioksid ut. En hinne eller skallmembran hindrer bakterier og komme gjennom skallet og inn i egget. Mens det er to skallmembraner på innsiden av skallet er det et slimlag (kutikula) som ligger utenpå skallet. Kutikula hindrer bakterier å trenge inn i egget og reduserer fordampningen fra egget. Derfor er eggs holdbarhet så lang. Det forutsetter at kutikula ikke er skadet. Du skal ikke spise egg som er skadet. Ser du en sprekk i skallet er det like greit å kaste egget. Denne hinnen er også grunnet til at om eggene skal vaskes etter leggingen, må det skje skånsomt.

 

Hvilken ende av egget kommer først ut av høna?

Den ene siden av egget er spiss og den andre siden er butt. 80 % av eggene legges med den spisse enden først. Man kan tenke seg at det er lettere for høna å presse ut egget når den smaleste enden kommer først. Høna kan bruke opp til et minutt på å presse ut egget. Kyllingens hode er vendt mot den butte siden på egget der det er mer oksygen. Kilde: Artikkel fra forskning.no

 

Legger høna egg stående eller liggende?

Høna legger egg stående. Selv om den ligger i verpekassa før den slipper egget og kanskje blir liggende en stund på egget etterpå. Selv om skallet tåler en støyt kan det være lurt å legge inn noe mykt som underlag i verpekassa. Høy, spon, teppe, filt, dørmatte er eksempler på myke underlag som kan brukes.

 

Hvorfor anbefaler noen å vente 7-10 dager med å spise nylagte egg?

Egg i butikken er som oftest mer enn 10 dager gamle. Ferskere egg kan være vanskelig å skrelle fordi eggehviten ofte følger med skallet. Når eggene har blitt eldre henger ikke eggehviten fast i skallet. Et ferskt egg består av flere lag som er adskilt. Når egget blir eldre går disse lagene mer i hverandre, flyter i hverandre, og slipper taket i skallet. Ferske egg har mer CO2 mellom skall og hinne. Når gassen siver ut gjennom porene i skallet, vil hinnen ikke feste seg så godt til skallet lenger. Skal du ikke skrelle egget, er det ikke noe problem å spise egget rett fra høna.

 

Smaker frittgående egg annerledes?

I følge en artikkel fra forskning.no er det ikke påvist forskjeller i smak på egg fra frittgående, økologiske eller burhøns. Men fargen på eggeplommen var gulere på frittgående høns enn økologiske høns. Kilde: forskning.no

 

Kan fòret påvirke smaken på eggene?

Ved et forsøk med fiskemel kunne man kjenne fiskesmak på eggene. "Dersom fôrprodusenten lager mat med over én prosent fiskefett kan du faktisk kjenne at egget har fått en fiskesmak". Lignende forsøk er gjort med linfrø, chiafrø og hvitløk hvor man fant at smaken endret seg. Kilde: forskning.no

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd