logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Vaktler

Riktig spennende er det å følge med på utviklingen og se om eggene klekker. Eggene er små, omtrent en fjerdedel av et hønseegg, spettet med mørke flekker. Artikkelen tar for seg hvordan man best ruger fram vaktelegg ved hjelp av en rugemaskin.

Sanking og lagring av egg
I opptil 7 dager har vi sanket egg og er klare å legge dem i rugemaskinen. Eldre enn 7 dager gamle egg reduserer sjansen for klekking. Den spisse enden skal være ned når man lagrer de i påvente av oppstart av rugemaskinen. I den butte enden er det et lite luftrom som er med på å holde eggeplommen i midten av egget uten at den fester seg til skallet.

Lagringstemperaturen bør være mellom 14 og 16 grader Celcius med en luftfuktighet på 65 %-75%. Det er ikke alltid lett å få lagringsforholdene så nøyaktig, men man prøver å komme så nær som mulig. Eggene man sanker må ikke være skadet, skitne eller deformert. Skitne egg kan gi en høy bakterieflora i rugemaskinen som kan være dødelig for kyllingene. Skallet må være intakt fordi skallet beskytter kyllingen mot bakterier, temperatur, luftfuktighet og riktig mengde oksygen. Noen foretrekker å vaske eggene, andre ikke, da vask kan fjerne en naturlig beskyttelseshinne i egget, kalt kutikula. La eggene nå romtemperatur før de legges i rugemaskinen.

Rugeegg kan sendes i posten, men da bør eggene stå med spissen ned i 24 timer før man legger dem i rugemaskinen for å sikre best klekking.

Ruging
Rugemaskinen slås på for å nå idealtemperaturen på 37,7 grader før eggene legges i. 20 små egg legges forsiktig inn i rugemaskinen med den spisse enden ned. Det var det vi klarte å samle i løpet av 7 dager. Med en helautomatisk rugemaskin tar maskinen seg av vendingen av eggene og sparer oss for å snu eggene 4 ganger om dagen. Så er det stort sett bare å vente og passe på å etterfylle med vann slik at maskinen holder riktig luftfuktighet. Man bør ikke åpne rugemaskinen unødig da man slipper kald luft inn.

Heldigvis klekkes vaktler raskt og etter 14 dager øker vi luftfuktigheten ved å fylle på mer vann i maskinen. Temperaturen stilles ned til 37,2 grader. Nå skal ikke eggene vendes mer og de legges på en flat bunn i maskinen. Slik skal de ligge i 3 dager til og i denne perioden skal man ikke åpne rugemaskinen. Når vi har kommet til dag 17 begynner de første eggene å klekke. Maskinen får stå på i 3 dager til for å la etternølerne få tid til å klekke, men utover de 3 dagene vil det ikke klekkes flere.

 

Av 20 egg var det 11 som klekket denne gangen. Det er visst ikke en uvanlig klekkprosent for vaktler. I et av eggene døde kyllingen før den kom seg ut av skallet. Den var en av etternølerne og hadde ikke energi nok til å komme seg hele veien ut av skallet.

Klekkingen er en tøff prosess for kyllingene og kyllingene må være sunne og friske for å klare det. Dermed vil de være motstandsdyktige for senere prøvelser i livet. Fra menneskets ståsted er det fristende å hjelpe kyllingene ut av egget, men da kan man risikere at kyllingene dør i løpet av de første dagene i stedet.

12 timer etter at kyllingen er klekket kan den overflyttes til en kasse med varmelampe. En stor pappeske eller plastkasse fungerer fint. Da har kyllingen blitt tørr og vil tåle overgangen fra den lune rugemaskinen uten å fryse. Under varmelampen bør det være rundt 37 grader de første dagene. Kyllingene klarer seg i 3 døgn i rugemaskinen uten mat og drikke, så man kan gjerne vente slik at man kan flytte flere over samtidig.

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!