logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Snøhettas fjellformasjon har blitt et ikon med sine stupbratte vegger som omkranser en isbre. Fjelltoppen kan ses fra mange steder i Dovre, og det ble i 2011 laget en utsiktspaviljong, Viewpoint Snøhetta, hvor man kan beskue Snøhetta på avstand.

Fra togstasjonen på Hjerkinn er det ikke langt å gå til Viewpoint. Kommer du med bil er det egen parkeringsplass og da er det bare 1,5 km å gå til Viewpoint Snøhetta.

6kmsh12arbrattutsiktvandrer

Koordinater: 

UTM 32N 518179 6907057
GPS N 62 17.680 E 9 21.028

Denne turen går til Stortoppen som er hovedtoppen på Snøhetta. Hit kan man trygt gå selv om man skulle ha høydeskrekk.

Skyttelbuss til Snøheim. Turen går fra Snøheim som er en betjent hytte fra Turistforeningen med 80 sengeplasser. Det går skyttelbuss fra Villreinsenteret/Hjerkinnhus ved Hjerkinn togstasjon, og helt fram til Snøheim. Bussen går gjennom et nedlagt militært skytefelt som skal tilbakeføres til naturen. Bussen bruker 30 minutter på turen, ifølge rutetabellen, men det opplevdes raskere. For å slippe å være avhengig av bussen tilbake til Hjerkinn, kan det være en god ide å overnatte på Snøheim. 

snohetta1Bekledning. Turen ble gått i juli og annen bekledning gjelder på andre årstider. Du går nesten bare på store steiner hele veien opp. Det betyr at det er kjekt med fottøy som tåler at du tupper i en stein. Skal du på en dagstur, kan jeg ikke se at det er nødvendig med høye og tunge fjellstøvler. Da er det bedre med lave fjellsko eller hikingsko som er stødige og solide. Det fungerer også med joggesko, men da er tærne mer utsatt og såla griper nok ikke like godt på stein.

Det som taler for fjellstøvler er at man krysser en grunn elv og hopper fra stein til stein over elva. I tillegg går man et stykke på snø et par steder. Da vil høye støvler lettere holde deg tørr på beina. Det blir til syvende og sist en vurdering du selv må ta. Snøen var ikke dyp og gamasjer var derfor ikke nødvendig. Det vil ofte blåse mer når du kommer opp i høyden. Vindjakker og bukser kan være greit å ha på eller med i sekken. Været kan veksle en del i løpet av en dag. Hvorvidt du skal ha varme klær under, avhenger av temperaturen og hvor fort du ønsker å gå. Du går deg som regel varm. Regner du med å ta lange pauser kan det fort bli kaldt. Dagen vi gikk opp var det en fin sommerdag. Likevel var det behov for en tynn lue og hansker, da det blåste kraftig. Hette på jakka var også kjekt. Er det en soldag, kan man lett bli solbrent på fjellet. Det er ikke så dumt å bruke solkrem. En halvliter vann burde holde for en dagstur, så kan du fylle den opp igjen ved behov i elva som renner fra isbreen ved vannet Istjørni.

snohettasnoTidsbruk. Fra Snøheim til toppen er det ca 6 km. Man regner ofte med å bruke 3-4 timer opp. Noe raskere går det ned, men ikke så mye fordi man går i steinur. Det er vanskelig å holde god fart i slikt terreng. Tiden man bruker varierer likevel en god del fra person til person. Første del av turen er nokså flat, men fra gamle Reinheim (se kart under) begynner bratt stigning i steinur. På toppen står det et tårn. Hele veien kan du se toppen, slik at du stadig ser at du kommer nærmere. Traseen er godt merket hele veien fra Snøheim. Sesongen for fotturer er juni-september.

Moskus. Noen ganger vil man kunne se moskus. De holder seg som regel på avstand, men man kan være heldig/uheldig å komme brått på den før den har rukket å trekke seg unna. Holder man seg på 200 meters avstand, vil den ikke føle seg truet.

snohettamoskus

 

Powered by Wikiloc
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd