logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

En langhelg i mai, en far og to barn som ivret etter årets første kanotur. Det var et godt utgangspunkt for en overnattingstur i Vansjø.

Vi startet lengst nordvest i innsjøen, nederst i Lødengfjorden, ved Rødsundet. Derfra padlet vi sørover mot Vanemfjorden.

fisk4ar

 

vansjokart

Vansjøs mørke side

Dette var kanskje ikke det beste stedet å starte, da det er denne delen av Vansjø som er sterkest forurenset av fosfor og rikest på giftige blågrønnalger. Det er hovedsakelig avrenning av overgjødslede jordbruksarealer rundt innsjøen som er skyld i algeoppblomstringen. Tidligere var det også opphoping av kvikksølv i gammel og stor fisk. I 2005 ble de største fiskene (særlig gjedde) utsatt for organisert fangst. Grunnen til det var at kvikksølv hopet seg opp i gammel fisk. Med en foryngelse av fiskebestanden ble kvikksølvinnholdet i fisken redusert. Gjedde over 85 cm ble anbefalt destruert.

På overflaten er det vakkert

I Vansjø er det både store fjorder og trange viker. I mai var det skiftende vær, fra pøsende regn til stekende sol fra dag til dag. På Vanemfjorden blåste det opp og det gikk tregt å padle mot vind og bølger. Vi forsøkte å komme i ly av Dillingøya ved å padle innover Smauget, en lang trang vik. Det hjalp lite da strømmen og vinden gikk i motsatt retning. Men med kano er det triveligere å slippe å padle over store flater. Det ble tid for dagens første matpause og vi gikk i land ved en bergknaus og inntok noen brødskiver. Fiskestanga ble tatt fram og prøvd fra land. En 7g blå classic sluk med røde prikker ble kastet uti, og på tredje kastet ristet stanga. Tre abborer fulgte sluken til vannflata, og en av dem ble med opp på land. Minstemann ble førstemann til å hale fisken.

Innover Smauget ble vi stadig passert av tresnekker med den obligatoriske hilsen til alle man møter på vannet. Det samme kunne det være, for da begynte kampen med stanga på nytt. Denne gangen var det mer motstand. Så plasker det i vannflata og vi ser gjedda gjøre et siste forsøk på å slippe unna. Denne gangen var det gjedda som tapte slaget og smilene spredte seg i ansiktene på de unge fiskerne. Det blir fisk til middag i dag, tenkte vi. Om kvelden slo vi opp teltet i vannkanten på Dillingøya. Det medbrakte drikkevannet var tømt og det var med tvil vi forsynte oss av det gulbrune vannet i Vansjø. En rensetablett for sikkerhets skyld, tenkte vi, og lot det stå til. På tross av at det var nokså folksomt på vannet i denne delen av Vansjø, slo det oss at dyrelivet var rikt. Det var godt med fisk i sjøen, og det var flere hegrer som flakset rundt oss eller sto ved bredden og betraktet oss. Foruten flere svaner og kanadagjess, padlet vi også forbi en beverhytte. Vansjø var for oss en idyll der vi gled stille framover vannet.

Ønsker du å vite mer om vannkvaliteten i Vansjø er det en god start å begynne med Fylkesmannen i Østfold. På fylkesmannen.no ligger det flere rapporter og planer om tilstanden på vann og fisk i Vansjø. Vannkvaliteten har de senere årene blitt stadig bedre. I noen deler av Vansjø er vannet renere og klarere, men mange av fiskeslagene trives i grumset vann. Grums i vannet er ikke tegn på forurensning, men tyder heller på mudderbunn.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd