logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

På grusveien til Bysetermosen i Østmarka passerer du sørenden på Svartoren. Der er det en demning noen få meter fra grusveien.

Herfra går det en bred sti langs vannet. Svartoren ble i sin tid demmet opp for å kunne fløte tømmer. Tømmeret ble fraktet til Fjellsaga som var i drift allerede på midten av 16oo-tallet.

3q5km4arvandrerfiskflatt

Severdigheter: Demningen ved sørenden av Svartoren. En diger kampestein. Flåten over Svartoren.

Svartoren er 2,5 km lang, men det er ikke fullt så langt til flåten. Veien til flåta er særdeles lett å gå og det er flere ting å se underveis. Det er mange idylliske bålplasser beliggende inntil vannet. Som regel vil du møte flere barnefamilier på tur, men uten at det virker folksomt.

Den dagen vi gikk, var det også flere som fisket. Ørreten var nylig satt ut i vannet. Men den var lite villig til å bite denne dagen. På vannet hører vi av og til små drypp. Enkelte har valgt kajakk i stedet for føttene. Glidende i rolige padletak skremmer de opp en fugl som ligger på det stille, mørke vannet.

Langs den brede stien treffer vi på en stor kampestein. Trolig ble den slept dit når isen fra siste istid slapp taket. Barna kan ikke motstå fristelsen. En sånn stein må de bare klatre på. Det er ikke lett å komme opp, men med litt hjelp fra de voksne er de oppe alle sammen. For små barn er dette et fint sted å stoppe opp for å leke. For de større kan det være spennende å høre hvordan en slik stein kan ha kommet seg dit.

Veien videre passerer flere flotte rasteplasser hvor det er tydelig at de er godt brukt. Stein rundt bålet trenger du ikke tenke på. De ligger der fra før, klare til å tas i bruk. Snart kommer vi til en liten halvøy som ligger fint til midt ute i Svartoren. Her er det tilrettelagt med sitteplasser rundt et bålsted. Avstanden til land på andre siden er kort. Er det noen som vil prøve å hoppe over til andre siden?

I nordenden på halvøya kan vi se flåta. Barna kan ikke vente lenger på de voksne. De løper av gårde. Framme ved flåten trekker vi den inn til land, går ombord og drar oss over til den andre siden. Selv om stien går videre innover mot Skjelbreia, kommer vi ikke lenger denne dagen. Barna leker med flåten og de ser ikke ut til å bli lei av å dra den fram og tilbake. Til slutt får de en passasjer. En mann som vil prøve fiskelykken i Svartoren kommer ut av skogen. Han er fornøyd med skyssen over vannet av ivrige barn. (Lurer du på hvem som har laget flåten? Østmarka på kryss og tvers - ØX - er en dugnadsgjeng som vedlikeholder den og mange andre ting i marka.)

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd