logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Spinneren har en høyde på 271 meter over havet og er langt fra de mest imponerende høydene i Østmarka. De fleste toppene i Østmarka det er verdt å snakke om ligger over 300 meter.

Selv om utsikten ikke er den beste, har Spinneren noe de andre toppene ikke har. Den har sin egen bauta.

Start: Nærmest ligger Grønmo, Sandbakken og Skullerudstua som alle kan være utgangspunkt for turen.
Severdighet: Bauta på toppen.
 
spinnerenvardeDet er det som gjør turen til Spinneren verdt et besøk. Bautaen er et mysterium. Hvor i alle dager kommer den fra? Hvorfor ble den reist? I følge boka: "Østmarka fra A til Å" av Even Saugstad ble steinen omtalt i Morgenposten rundt 1930, da den skal ha blitt veltet utfor stupet i øst. Noen speidere fra Vålerenga fant steinen og klarte å få den opp på toppen igjen. Steinen var blitt delt i to, så de støpte den sammen og forbedret sokkelen den sto på.

Det verserer flere forklaringer på hvorfor den ble reist. En historie forteller at en kvinne døde ved slukking av en skogbrann, og at steinen ble reist til minne om henne. En annen historie går ut på at den ble reist i forbindelse med Karl XII`s felttog tidlig på 1700-tallet. I boken fortelles det at beboere i Østmarka har fortalt at den i alle fall har stått der siden 1860.
 
Det går ingen merket sti opp til Spinneren, så det kan være greit å ha kart og kompass. Det kan være litt forvirrende første gang du går dit, fordi det er flere småtopper der. Dersom det er mulig å gå østover er du på feil topp. Den riktige toppen er merket med en varde og den mystiske bautasteinen. Der er det også blitt dannet en tydelig sti som går i retning nord-sør. Det spiller liten rolle fra hvilken side du prøver å gå opp, men det er bratte heng flere steder.

Starter du fra Sandbakken er det nok greiest å ta turen fra sør, mens fra Grønmo kan man gå inn til Dølerud for så å gå østover. Da passerer du sørsiden av Trollvann før stigningen begynner videre østover. Noen tråkk og småstier går her nede ved Trollvann. Oppover i åsen over Trollvann så vi tydelige spor etter elg som hadde beitet godt på småtrærne, foruten all elglorten som var spredd flere steder. Vi fant også klare avtrykk etter et leie opp vestsiden av Spinneren. På veien ned skulle vi videre nordover. Der var det bratte skråninger og heng. Slik blir det gjerne når man ikke følger en opptråkket sti.

Men den enkleste måten å komme seg fram til bautaen på, er å følge stien som går i retning nord-sør. Starter du fra Grønmo, passerer Trollvann til du er nesten framme ved sørenden av Langvann, vil du se en sti som går opp i skråningen i nord. Den starter omtrent der rød løype møter blå. Finner du denne når du står på rød løype vil turen gå lett. Denne stien går toppen på langs og kommer ned på andre siden. Der vil du møte rød løype som du kan følge til Grønmo eller Sandbakken.

spinnerenkart

DMC Firewall is a Joomla Security extension!