logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Travle hverdager gjør at man ikke alltid kan dra ut på de store turene. Den mørke november gjør sitt til at dagene blir kortere. Etter jobb og skole er det allerede mørkt.

Når trangen til å komme seg ut i marka melder seg, gjelder det å ta med hodelykta og kjenne til de mange kortere turmålene som man kan rekke på en vanlig ettermiddag.

vandrer6ar

Start: Grønmo eller Skullerud
Kartreferanse: Østmarka 1:50 000 UTM 042 363

Et forslag til en slik tur er å gå til det gamle skiltet fra 1925. Det var på slutten av 1800-tallet at Østmarka for alvor ble arena for friluftsaktiviteter. Villastrøkene på Bekkelaget, Nordstrand og Ljan ble bygd ut på denne tiden, og førte til at flere soknet til Østmarka. Kafeene på Gullsmeden ved Nordre Elvåga og Mariholtet var populære turmål. Vinterstid var det også servering på Skytten.

Sportsklubber som Freidig, KFUM og Speed leide hytter i marka og brukte hele helgen til trening. Særlig i krigsårene ble marka en viktig arena for trening. På Elvåga var det bandytrening, og på østsiden av Elvåga ble det arrangert klubbmesterskap i langrenn for kvinner og menn. Her ble det også bygd hoppbakke. Fra 1927 ble det arrangert svømmekonkurranse på sommeren. KFUM sto for terrengløp og åndelig aktivitet.

Serveringssteder og hytter for sportsklubbene var viktig for den økende aktiviteten i marka. Organiserte turer ble arrangert hver søndag av Friluftsklubben, forløperen til Oslo og Omegn Turistforening. De begynte å rydde og tråkke opp stier som de merket med blått. Det første skiltet satt de opp i 1925.

Hvordan finner vi dette skiltet? Lysløypa/grusveien som går mellom Grønmo og Skullerud, har et veikryss sånn omtrent midt på. Vestover går veien til Dal/Brenna og Mortensrud, østover går stien opp mot Østmarkkapellet. Etter noen få hundre meter opp denne stien står skiltet i et kryss med mange andre skilt av nyere dato.

En fin rundtur man rekker på en kort ettermiddagstur, er å gå opp til Rundvann som ligger like nedenfor Østmarkkapellet. Her er det fine bålplasser rundt vannet. Siden Rundvann er et populært turmål, er det sparsomt med brensel å finne. Ta heller med noen vedkubber hjemmefra. Fra Rundvann rusler man ned blå sti i retning Skullerud til skiltet.

Historisk informasjon er hentet fra boka Sigurd Senje: Østmarka.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!