logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Huler er spennende steder for barn og et ypperlig turmål. For de minste barna blir det for langt å gå fra startstedene Grønmo eller Skullerudstua.

En fin mulighet er å ta sykkelen med barnesete, sykkeltilhenger, e.l. fram til Østmarkkapellet for så å gå videre omlag en kilometer.

3km6arkupertvandrer

Kartreferanse: Oslo Østmark 1:50 000 UTM 605669 6636613

Under 2. verdenskrig oppbevarte Milorg våpen i denne hulen. De hadde en kommandoplass ved Rundvann. Hula ligger i et bratt dalsøkke like øst for Smalvann. Før vi fortsetter til Milorghulen, må vi ta med oss den malplasserte steintrappa. Ned denne bratte skråningen ser vi spor av noe av alt dugnadsarbeidet som er lagt igjen i Marka. En steintrapp går langs stien helt ned i bunnen av bakken. Tanken var å gjøre Østmarka mer tilgjengelig for folk flest. Derfor kan man enkelte steder se steintrapper, broer, og klopper over myrer. Det var Friluftsklubben som startet dette arbeidet, og må nok ses i sammenheng med at villaområdene på Nordstrand, Bekkelaget og Ljan ble bygd ut på slutten av 1800-tallet. Østmarka ble i økende grad benyttet til friluftsliv og idretter som langrenn, skihopp, men også svømmekonkurranser i Elvåga.

På den blåmerka stien, nederst i dalsøkket, står et lite skilt som viser til Milorghula i nordlig retning. Da er du snart framme. Langs denne stien er det flere småhuler og store kampesteiner som danner hulrom. Til slutt ser du et skilt som forteller at du er framme ved hula som ble brukt av Milorgområde 13130. Hula er liten og trang. Men man kan fint gå noen meter inn. Det er mørkt der inne, så det er kjekt å ha med lommelykt.

Som en uhyggelig kuriositet, kan det nevnes at det var en dødsulykke i området en søndag i januar 1934. Det var bare 9 år etter at blåmerkingen og skiltingen av stier startet i Østmarka i 1925. En ung dame sto på ski ned en bratt blåmerket bakke øst for Smalvann. I bunnen av bakken gikk det like bratt oppover igjen, damen mistet balansen og falt bakover med hodet i en stubbe. Hodeskallen brast og damen besvimte. To unge gutter hentet Skiforeningens kjelke og trakk henne ned til Trollvann. Hest og slede kom fra Langbråten og fraktet damen til Godheim, hvor hun fikk legetilsyn. Men det var for sent. Damen var død. I kjølvannet av ulykken ble det en debatt om merkingen. Skiforeningen fraskrev seg ansvaret og informerte om at de bare ryddet røde løyper for skigåing. De blå merkene var det Friluftsklubben (senere Oslo og Omegns Turistforening) som sto for, og de var beregnet for sommerbruk. Historien er hentet fra Sigurd Senjes bok om Østmarka.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!