logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Starter man fra Grønmo er turen lettgått og hvor man halve veien går på grusvei. Det er ikke spesielt kupert, men fra Grønmo er det noen lange, men slakke motbakker flere steder.

Man går i østlig retning fra parkeringsplassen og kommer forbi det lille vannet Sølvdobla på høyre side av veien. Etter litt over en kilometer fra Grønmo, tar man av grusveien ved en blåmerket sti på høyre side i retning sørover. Her går stien gjennom en mørk skog med høye grantrær før man kommer til en lysning og vi ser den rødmalte stua.

vandrer4km4arsykkel

Turområde: Østmarka, Oslo
Start: Grønmo, andre egnede startsteder er Sandbakken eller Skullerudstua.
Kartreferanse: Østmarka 1:50000 UTM 059 352

dolerudtufterDet var på 1600-1700 tallet at de mange husmannsplassene i Østmarka ble etablert. Dølerud var husmannsplass under Store Li på Klemetsrud. Plassen kan ha fått navnet sitt fra en daleboer, en døl, bodde der. Rud betyr rydning, og rud var et vanlig navn på plasser fra kristen middelalder. Beboerne på husmannsplassene hadde gjerne pliktarbeid på gården de tilhørte. Ved siden av hadde de gjerne noen få husdyr, små åkre og ekstra næring fra jakt, fiske og skogsarbeid. (kilde: Sigurd Senje-Østmarka 2003)

Stien går rett gjennom plassen. Til venstre i øst ser vi rester av gamle bygninger. Der står en utedo av noe nyere dato som maurene har overtatt. De har faktisk bygget maurtua rundt og inne i utedoen. Det er nok lenge siden doen sist ble brukt av mennesker. Her er en fin rasteplass på enga utenfor, og litt lenger sør ligger en brønn som har sett bedre dager. Ønsker man å gå lenger kan man fortsette til Sandbakken, eller man kan kan ta av stien østover å gå opp på Spinneren. Man kan også nyte stillheten ved tjernet Svartkulp som ligger like i nærheten. Har man tatt med fiskestanga kan man forsøke å få ørreten på kroken.

dolerudkart

dolerudutedo

DMC Firewall is a Joomla Security extension!