logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.
Inngangen til gruven

Gruven på Nordre Spro

Ypperlig tur for barn i alle aldre som synes det er spennende med huler. Lett tilgjengelig og bare 700 meter å gå en vei. Gruven ligger på Nesodden i Akershus. Se kartet under.

Gruvegangen inn til hallen er omlag 35 meter lang og rundt 160-170 cm høy. Innerst i gruva åpner det seg en høy hall hvor dagslyset slipper inn. Der har deler av taket rast ned.

4ar

kupertvandrer1q5km

sprogruve1Her er et lite vann til høyre, mens til venstre bak steinene, er det en gruvegang til som du kan følge helt ut i dagslyset. Til og med på en varm sommerdag er det rått og kjølig i gruven.

Utenfor gruven er det bålplass med flere griller. Gruven ligger helt ned til sjøen, slik at det er mulig å ta seg et bad. Sand og stein fra gruven har blitt til en liten strand og har fått navnet «Diamantstranda». Det glitrer virkelig i sollyset.

Hvordan finner du fram? Fra riksvei 157 tar du av til Nordre Spro. Du er da på en liten og smal grusvei som heter Nordre Sprovei. Denne følger du nedover mot sjøen mellom boliger til du kommer til brygga på Nordre Spro. Kommer man med bil, er det en liten parkeringsplass her. Fra bommen følger man sti og grusvei forbi havna til man kommer til et steinbrudd. Her er det viktig å holde til venstre, det vil si ta stien nærmest sjøen som går opp på berget. Stien går på berget til du er framme ved inngangen til gruven.

Med kollektivtransport tar du ferga fra Oslo, Aker brygge til Nesoddtangen. Bussen til Fagerstrand stopper ved Nordre Spro. Med bil fra Nesset (Vinterbro, Tusenfryd) følger du riksvei 156 og tar av mot Fagerstrand. Ved Fagerstrand følger du riksvei 157 nordover til Nordre Spro.

Hvorfor er det gruve her? I 1904-1918 hentet man feltspat fra gruven. Trolig åpnet man gruven allerede i 1880-90 årene. Det er identifisert 21 mineraler her: Blant annet mikroklin, kvarts, muskovitt, samarskitt, euxenitt, columbitt, thoritt, monazitt, beryll, turmalin, topas, apatitt, kalkspat og flusspat. Feltspat kan blant annet brukes til å lage porselen, keramikk og glass.

sprogruve5

sprogruve4

sprogruve3

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd