logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Preikestolen-spektakulært turistmål

 8km8arvandrerutsiktbratt

Preikestolen som turmål er fascinerende med sin storslagne utsikt. Platået med stup ned til fjorden er et merkelig geologisk fenomen og gir turmålet sitt særpreg. Ikke så rart at Preikestolen er kjent over store deler av verden.

Lonely Planet rangerer Preikestolen som verdens beste «viewing platform». Se omtalen på Lonely planet

 

Som en perfekt plattform ble den trolig dannet under istiden ved at vann frøs i fjellsprekker og sprengte løs fjellblokker. Når isen trakk seg unna, sto Preikestolen ferdig skulpturert og ventet på å bli tatt i bruk. Rundt 1900 ble den et turistmål.

 

Siden har Turistforeningen og Stiftelsen Preikestolen vært aktive med å gjøre turmålet tilgjengelig med turisthytter, veibygging og utbedring av stier. Når man går opp alle trapper og tilrettelagte stier av stein undres man over hvem som har tatt seg bryet med å legge alle disse steinene. Det må ha foregått over mange år, men en stor del av arbeidet ble utført av sherpaer fra Nepal i 2013-2014.

 

Preikestolen er mer et turistmål enn et turmål for friluftsliv. Det var en merkelig følelse å gå i kø på såpass tilrettelagte stier. Etter å ha passert en busslast med turister, sto man snart å stanget bak neste busslast. Et tips fra kassadamen på en lokal matbutikk var å starte tidlig på dagen før turistene var kommet, eventuelt på kvelden. I april-mai er det antakelig færre turister. Ellers er det bare å ta livet med ro. Like ved starten av stien er det en stor parkeringsplass med parkeringsvakter som tar betaling.

 

Turen anslås å ta 2 timer opp til platået. Vi brukte 1 time og 25 minutter. Da gikk vi raskt når det lot seg gjøre, og roligere når vi gikk bak turister. Pulsen stiger i de bratte partiene og de mange trappene kan minne om en steptime på aerobictrening. Likevel er det ikke så langt å gå. I underkant av 4 kilometer en vei. Det var fint å se at alle typer folk, trente og utrente i de fleste aldre, gikk turen. Selv om det er lagt stein til å tråkke på store deler av veien, er det ulendt å gå på. Våte steiner er lett å skli på. I løpet av turen observerte vi to som falt på rumpa. Det er en stor fordel å ha robuste tursko, ofte kalt trekkingsko eller hikingsko. Ta gjerne med litt mat og drikke, for det er fint der oppe, og verdt å bruke tid på å nyte utsikten. Et stort område rundt platået har fin utsikt og egner seg for en rast.

 

Har man et snev av høydeskrekk, får man virkelig kjent på det oppe på platået. Ikke alle gikk ut på platået, og mange valgte heller å sitte på fjellet over platået. Utsikten er den samme, men suget i magen er mindre.

 

Preikestolen i tall:

604 meter over havet.

3,8 km opp til toppen.

330 høydemeter.

Platåets flate er 25x25 meter.

 

De siste hundre meterne kan du ta zip-line ned. Ta med bankkort eller kontanter til å betale med.

Ta gjerne zip line ned igjen

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd