logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

I april blir det gjerne fotografering av blåveis eller hvitveis. Så tidlig på året er det ikke så mye annet som har begynt å vokse ennå. Siden jeg i aller høyeste grad er en amatørfotograf, ble det en fin anledning til å leke med blenderåpning.

Blåveis med liten og stor blender

Ved å variere blenderåpningen, kunne jeg eksperimentere med liten og stor dybdeskarphet. Dybdeskarphetsområdet er det området i et bilde som oppleves å være i fokus. Det kan være en liten eller stor del av bildet, og kan i stor grad justeres med blenderen. Varierende brennvidde spiller også inn, men la oss fokusere på blenderen i denne omgang. Alle bildene er tatt med Sigmas 105 mm makrolinse.

En grei måte å justere blenderen på et Canon kamera, er å sette programvelgeren til Av og skru på hjulet til du har ønsket blenderåpning. Blenderåpningen angis med et F-tall. Et lavt tall kalles stor blenderåpning og angir et lite område med dybdeskarphet.

 blaveis

På det første bildet (over) er blenderåpningen f/11. Da har det meste av blåveisen blitt ganske skarp. Fokuspunktet er satt på de bakerste støvbærerne. (ISO 1000, 1/160, Canon 500D, Sigma 105mm Macro).

Den store dybdeskarpheten gjør også at bakgrunnen kan skjelnes i stedet for å bli mer diffus. Avstanden mellom motiv og bakgrunn er liten og virker også inn. Et vissent blad står på høykant og forstyrrer bildet. Bladet kunne nok vært ryddet bort.

blaveis1

På det neste bildet er blender satt til f/3,5 (ISO 100, 1/400) og fokus på de bakerste støvbærerne. Resultatet blir at dybdeskarphetsområdet blir mindre og større deler av bildet blir uskarpt. Det gir en fin myk effekt, synes jeg. Særlig oppleves bakgrunnen mer harmonisk. 

Selvsagt blir ikke eksperimentet helt nøyaktig, fordi bildene er tatt av ulike blåveis med forskjellig bakgrunn, og avstanden til motivet har antakelig variert med noen centimeter. Bildene vil likevel fungere som eksempler på varierende blenderåpning.

Hva skjer hvis dypdeskarpheten reduseres ytterligere?

blaveis2

På det tredje bildet er blenderåpningen satt til f/2,8 (ISO 100, 1/1250) og dybdeskarpheten blir svært lav. De nærmeste støvbærerne er satt i fokus. Støvbærerne bakerst ser ut å være en del av bakgrunnen, selv om de anslagsvis bare er 0,5 - 1 centimeter fra de nærmeste. Ikke bare blir bakgrunnen bak blåveisen enda mer slørete, men deler av blåveisen blir også en del av bakgrunnen. 

Hvilken blenderåpning ga finest blåveis?

DMC Firewall is a Joomla Security extension!