logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Fossefall kan være stilige fotomotiv. Hva med Vøringsfossen? Det måtte vi prøve.


Fossen ligger langs riksvei 7 Nasjonal turistvei Hardangervidda og er således lett tilgjengelig med bil. Det er flere

Foran Vøringsfossen

typiske fotosteder for turister langs bilveien. På toppen av fossen ligger Fossli hotell med utbygde gangstier og inngjerdete utsiktpunkt. I tillegg er det bygget en gangbro i overkant av fossen. I det hele tatt er det bygget så mye rundt fossen at den står i fare for å framstå som opplevelsessenter mer enn en naturperle.


Vi ankom fra Hardangervidda og første stopp var utsiktspunktene fra toppen ved Fossli hotell. Her ser man rett ned i juvet eller Måbødalen, der vannet treffer elva Bjoreia og en sky av vanndråper er i stadig endring. Solen skinner i skyen og skaper en regnbue. Mektig vannfall med utsikt nedover dalen.


Her er det sikkert tatt millioner like bilder av de mange turistene som besøker vannfallet hvert år. Det hadde vært gøy å se fossen nedenfra så vi tar bilen videre nedover riksvei 7, passerer flere utsiktspunkt og kjører gjennom noen fascinerende tunneler som sirkler seg nedover. Det går rundt og rundt. Mellom tunnelene går det en sti merket av turistforeningen ned til elva Bjoreia. Her var det ikke plass til oss å parkere. Alle parkeringsplassene var opptatt av de mange turistene. Dermed måtte vi fortsette nedover gjennom neste tunnel til vi kom til en rasteplass med en gammel bro (Måbø bru) over elva. Her var det plass til å parkere. Så var det bare å følge elven opp til fossen.

 

Det går en umerket sti som noen ganger knapt er synlig. Mye av stien går i en ur og det kan være vanskelig å gå til tider. Noen har satt opp småstein som små varder for lettere å se stien gjennom ura. Det er god fart i elva med sine mange stryk. Lyden av vannet som fosser nedover har vi med oss hele veien. Måbødalen har bratte fjellvegger på hver side og den gamle veien som går lenger opp i fjellsiden og som nå er sykkelvei, er midlertidig stengt på grunn av ras. Det er kun omtrent 2,6 km fra Måbø bru til Vøringsfossen, men siden det er ulendt å gå tar det fort over 2 timer. Etterhvert kommer man inn på den merkede stien ved Storegjel og her blir det straks enklere å gå selv om det fortsatt er ulendt. Det er nå ca en km igjen til fossen. En trivelig hengebro tar oss over elven slik at det er mulig å komme nærmere fossen. Herfra spruter det fra fossen og vi blir like våte som om det hadde yret. 

 

Vannspruten gir utfordringer for fotograferingen fordi man stadig må tørke bort vanndråpene fra linsen, men litt utfordringer må man ha. Det var spennende landskap som var interessant å utforske.

Our website is protected by DMC Firewall!