logo1Inspirasjon til gode opplevelser i natur og villmark.

Denne turen går til historiske plasser og det er fortsatt en del bygninger som står. De må vi selvfølgelig besøke. På 1600-tallet var det flere bekkesager i Rausjø og på det meste var det bortimot hundre fastboende i Rausjøgrenda. Folk fikk arbeid i skogen for Rausjø Bruk og drev med jord og dyr ved siden av.

Turen er på 10 km og starter ved Bysetermåsan parkering hvor vi tar grusveien inn til Rausjø og Rausjøgrenda. Vi fortsetter veien til vi går langs Rausjøelva. Her ser vi rester fra Øversaga. I Rausjøelva var det i andre halvdel av 1800-tallet tre sager. Rundt 1890 kom det en fjerde ved utløpet av elva, ved Tangentjernet. Tømmeret til sagene ble fløtet fra Tonevann, Mosjøen (ved Vangen), Rausjø og ned til sagene i Rausjøelva.

I tilknytning til sagene i Rausjøelva er Øvresaga en av bygningene som fortsatt står. Her kan du leie overnattingsplass gjennom Den Norske Turistforening som ubetjent hytte. På andre siden av bilveien står fortsatt skolen som ble bygget i 1913. “Nyskolen” erstattet den gamle som lå like nedenfor ved Mellomsaga. Skolen ble nedlagt på tidlig 1950-tallet. Den eies av Enebakk kommune og leies ut til skoler, barnehager, lag og foreninger. Ved skolen tar vi stien inn i skogen mot Kjerringhøgda.

Når vi først er på disse trakter må vi innom branntårnet på Kjerringhøgda og få med oss den fenomenale utsikten. Tårnet har blitt restaurert i flere omganger og ble opprinnelig brukt for å overvåke skogen for mulig brann. På vei ned til Bysetermåsen parkering passerer vi Bysetra. Den var først en seter for gården By i Enebakk fram til 1835, hvor den da ble tatt i bruk som husmannsplass under samme gård. Benyttes i dag som speiderhytte og er eid av Oslo kommune.

 

Powered by Wikiloc

 

 

 

 

 

 

 

 

Our website is protected by DMC Firewall!